Читај ми!

Фестове премијере на РТС-у

Поводом јубиларног 40. Феста, фебруар ће бити месец Фестових премијера на РТС. Као својеврсна телевизијска увертира у Београдски међународни филмски фестивал, на програмима јавног сервиса биће емитовани играни филмови који су обележили рецентна издања популарне филмске феште.

Од 1. до 29. фебруара биће приказани:

Прелепо (Фест 2011) – Прича о љубави између оца и деце, путовање проблематичног човека који жели да помири очинство, љубав, духовност, криминал, кривицу и смртност у опасном подземљу модерне Барселоне. Он се издржава од новца стеченог ван закона и његова жртва за сопствену децу не познаје границе.

Као сам живот, ово је заокружена прича која се завршава тамо где почиње. Како судбина окружује њега и оне које вара, бледа искупничка светлост пута обасјава заоставштину даровану од оца деци и родитељска рука управља животним коридорима, било светлим, лошим, или дивним.

Филм Прелепо (Bеautiful, 2010), који је режирао Алехандро Гонзалез Ињариту, биће емитован 1. фебруара на Другом програму РТС-a у 22 часа.

Барија: Капија ветрова (Фест 2010) – Торенуовови су породица пастира који већ генерацијама живи и ради у Багерији. У годинама пред Мусолинијев успон, породица је често радила за дон Ђакинта, локалног богаташа, који је често користио своју позицију и моћ да искоришћава друге. Мали Пепино Торенуова осећа дубоку неправду у дон Ђакинтовом односу према старијима и, мада године пролазе, младић постаје страствени поборник друштвених промена.

Кад одрасте, Пепино се заљубљује у предивну Манину. Они се венчавају и заснивају породицу, упркос противљењу Манининих родитеља, који верују да она може да нађе и бољу прилику.

Док се Пепино придружује локалној комунистичкој партији како би својим сељанима помогао да боље живе. Ми кроз његове очи пратимо важне историјске догађаје, али и успон и пад његове породице и места у коме живи.

Филм Барија: Капија ветрова (Baarìa - La porta del vento, 2009), који је режирао Ђузепе Торнаторе биће емитован 7. фебруара на Првом програму РТС-а у 21 час.

Пут у непознато (Фест 2011) - Бека и Хауи Корбет били су срећан брачни пар чији се савршен свет заувек променио када је њихов синчић Дени погинуо у саобраћајној несрећи. Бека покушава да редефинише сврху свог постојања у надреалном окружењу породице и пријатеља.

Болна, горка, али често и смешна искуства воде Беку ка проналажењу утехе у мистериозној вези с младим цртачем стрипова Џејсоном, тинејџером који је возио ауто када је њен син настрадао. Опседнутост Џејсоном одвлачи је од сећања на Денија, док Хауи тражи утеху у странцима који му нуде оно што Бека не може да му пружи. Корбетови, обоје без циља, праве изненађујуће и опасне кораке тражећи пут који ће одредити њихове судбине.

Филм Пут у непознато (Rabbit Hole, 2010), који је режирао Џон Камерон Мичел биће емитован 08. фебруара на Другом програму РТС у 22:00 часа.

Још једна година (Фест 2011) – Остварење Мајка Лија говори о старом брачном пару који задржава радост иако је окружен мање-више несретним пријатељима, рођацима и колегама. Том и Гери су у браку више од 30 година. Чини се да једино они успевају да задрже своју животну радост, док њихови рођаци, пријатељи и колеге упадају у разне животне тешкоће и депресије.

А живот тог необичног пара испуњен је ситницама које много значе. Брину се за 30-годишњег сина, раде и друже се са пријатељима који имају поприлично несређене животе. Колико је ко од њих срећан и несрећан, огорчен или не, постаће очигледно кроз њихова бројна дела.

Филм Још једна година (Another Year, 2010), који је режирао Мајк Ли, биће емитован 15. фебруара на Другом програму РТС у 22 часа.

О боговима и људима (Фест 2011) – У манастиру високо у планинама Магреба током деведесетих година двадесетог века осам француских монаха живе у слози са својом муслиманском браћом. Међутим, регионом почињу да владају насиље и терор. Упркос нарастајућој опасности која их окружује, њихова решеност да остану по сваку цену јача из дана у дан.

Филм О боговима и људима (Of Gods and Men, 2010), који је режирао Ксавијер Бовоа, биће емитован 22. фебруара на Другом програму РТС-а у 22 часа.

Ирска рута (Фест 2011) – Филм приказује пријатељство Фергаса и Френкија, од заједничких дечачких дана у Ливерпулу 1975. године, до одласка у рат у Ираку 2004. године, када Фергас успева да убеди Френкија да се придружи специјалним трупама у Багдаду за фиксну плату од 10.000 фунти месечно. Године 2007, Френки умире на Ирској рути, најризичнијој ратној рути на свету. Фергус почиње сопствену истрагу о смрти најбољег пријатеља.

Филм Ирска рута (Route Irish, 2010), који је режирао Кен Лоуч, биће емитован 27. фебруара на Другом програму РТС-а у 22 часа.

12 (Фест 2008) – Прича о 12 поротника у једном руском граду, који морају да одлуче да ли је млади Чечен крив за мистериозно убиство свог очуха, руског официра у пензији. Филм прати судски процес и њихово већање. За осуду или ослобађање, потребна је једногласна одлука.

Њих једанаесторо гласа за осуду. Само један гласа против и образлаже да са тако озбиљним решењем не треба журити. У циљу продирања до осталих поротника наводи пример из сопственог живота кад га је спасло то што се „бар један човек потрудио да га разуме". У даљем расуђивању о процесу, упознају се и остали поротници, њихови профили, моменти из њихових биографија и мотивација за доношење одлуке при гласању.

Филм 12 (2007), који је режирао Никита Михалков, биће емитован 28. фебруара на Првом програму РТС-а у 21 час.

Непријатељ (Фест 2011) – Година 1995. Мали инжињерски вод дочекао је Дејтонски мир у планинама, недалеко од рушевина у борби уништене локалне фабрике. Сваки од њих носи са собом мрачна сећања на протекле године, и сваки покушава да се са њима носи на сопствени начин. У таквој атмосфери, вод у рушевинама налази зазидани подрум - и у њему човека који мирно седи за столом, поред пепељаре пуне опушака, као да их је ту чекао. Отвара се Пандорина кутија.

Ситуација се закомпликује кад међу војнике долута и девојка која трага за својим изгубљеним оцем. Сви они желе само једно – свој живот у својим рукама.

Филм Непријатељ (2010), који је режирао Дејан Зечевић, биће емитован 29. фебруара на Првом програму у 22 часа.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару