Читај ми!

Фестивал фестивала у јaнуару

Нова сезона ексклузивног циклуса "Фестивал фестивала" наставља се и током јануара. Сваког петка у 22 часа на Другом програму РТС-а филмови победника и учесника престижних филмских фестивала са свих страна света.

Јануарско издање већ традиоционалног филмског циклуса Фестивал фестивала почиње филмом Пролеће на језеру (A Month by the Lake, 1995.), који говори о романси британске уседелице и богатог индустријалца, коју нагло прекида долазак младе дадиље...

Госпођица Бентли (Ванеса Редгрејв) већ пуних осамнаест година свако пролеће проводи у отменој вили крај језера Комо.

Ове године, 1937., умро је њен отац, лондонски уметник и једини гости који говоре енглески су дрски Американци.

Међутим, тада се појављује богати индустријалац, мајор Вилшав (Едвард Фокс) и са Бентлијевом започне опрезну романсу коју прекине долазак младе америчке дадиље, госпођице Бемонт (Ума Турман).

Филм Пролеће на језеру (A Month by the Lake, 1995.), који је режирао Џон Ирвин, биће емитован 06. јануара.

Следи филм Апичатапонга Верасетакала Ујка Бунми који може да се сети својих претходних живота (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, 2010.), добитник Златне палме на Канском фестивалу.

Због акутног отказивања бубрега, Ујка Бунми одлучује да проведе последње дане на селу, окружен блиским људима и породицом. Изненада се пред њим појављује дух покојне жене, а његов давно изгубљени син враћа се у нељудској форми.

Размишљајући о разлозима своје болести, Бунми у друштву своје породице креће у потрагу кроз џунглу до мистериозне пећине на врху брда - места где је његов први живот започет.

Остварење Ујка Бунми који може да се сети својих претходних живота (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, 2010.), биће емитовано 13. јануара.

Током јануара гледаћете и филм Оверена копија (Copie conforme, 2010.), који је француској глумици Жилијет Бинош донео признање за најбољу глумицу прошлогодишњег Канског филмског фестивала.

Оверена копија је прича о двоје људи, британском писцу и Францускињи, власници галерије, који се срећу у малом месту у јужној Тоскани.

Реч је о универзалној причи о односу мушкарца и жене, породичним односима, браку, али и уметности и животу уопште.

Поређен са Роселинијевим остварењем Пут у Италију и Ени Хол Вудија Алена, Оверена копија је филм који проучава међуљудске односе, деконструише брак и истражује однос између аутентичних искустава и онога што је само имитација.

Остварење Оверена копија биће емитовано 20.јануара. У главним улогама нашли су се Жилијет Бинош и Вилијам Шимел, а режију потписује Абас Кјаростами.

Затим следи филм Приче о Вудстоку (Taking Woodstock, 2009.). Америчка комедија-драма која говори о Вудсток фестивалу из 1969. године, у режији Анг Ли. Филм је премијерно приказан на Канском филмском фестивалу 2009. године.

Истинита прича о Елиот Тајбри (Деметри Мартин), дизајнеру ентеријера чији родитељи, Џејк (Хенри Гудман) и Соња (Имелда Стаунтон), држе мотел, коме због слабог посла прети затварање.

Како би то спречио, Елиот долази на идеју да одржи мали музички фестивал и извуче своју породицу из новчане кризе која их је задесила.

Нико није могао ни да наслути да ће Елиотова идеја бити толико плодоносна и да ће фестивал доживети толику популарност...

Не само да је зарадио новац и решио проблем са мотелом, него му је овај изазов одредио животни пут.

Филм Приче о Вудстоку биће емитован 27. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару