Фестивал фестивала у децембру

Нова сезона ексклузивног циклуса "Фестивал фестивала" наставља се и током децембра. Сваког петка у 22 часа на Другом програму РТС-а филмови победника и учесника престижних филмских фестивала са свих страна света.

Децембарско издање већ традиоционалног филмског циклуса Фестивал фестивала почиње причом о викиншким ратницима Буђење Валхале (Valhalla Rising) редитеља Николаса Виндинга Рефна, са Медсом Микелсеном у главној улози који глуми Једнооког - натприродно снажног немог ратника, заробљеника викиншког поглавице који служи за разоноду и крваве борбе до смрти.

Филм почиње на пустој обали, где се вође зараћених кланова срећу у борби.

Тих и убивствен, Једнооки је успевао да порази свакога с ким се сусретао, али одувек су сви о њему мислили више као о звери него о ратнику.

Однос је успоставио једино са дечаком који му свакога дана доноси храну и воду. Стално затворен и у ланцима, Једнооки је привукао пажњу нове силе која пустоши земљу и уклања вође племена хришћана.

Одлучан да освоји територију за своју веру, вођа хришћана са Једнооким и дечаком, креће у одисеју до Свете земље.

Дански редитељ и сценариста Николас Виндинг Рефн, нашао је инспирацију за Валхалу код мајстора Акире Куросаве, Серђа Леонеа и Андреја Тарковског. Поред Микелсена, у филму играју и Гери Луис и Александар Мортон.

Филм је на програму у петак 02. децембра. Следи филм Михаела Ханекеа Бела трака (Тhе White Ribbon), добитник Златне палме, награде за најбољи европски филм 2009. године и европски филм с највише награда у тој години. Бела трака је прича о коренима фанатизма у друштву.

Радња филма смештена је у предвечерје Првог светског рата у селу на северу протестантске Немачке где се дешавају несреће и погибије које као да најављују догађаје који ће уследити... Филм ће бити емитован другог петка у месецу, 09. децембра.

Током децембра гледаћете и Содерберг филм Че 1 (Che 1) који је лукаво усмерен, пре свега ка америчкој публици, која углавном има највеће идеолошке предрасуде о Че Гевари.

Аутор прати живот Ернеста Че Геваре од његовог искрцавања на Кубу са Фиделом Кастром 1956. године, кроз структуру драматуршке слагалице.

У фокусу су историја кубанске револуције и Чеова улога у њој, његова јунаштва, хуманитарни и васпитни рад, разговори Чеа и Фидела током припрема за побуну, као и призор Чеовог говора на Генералној скупштини Уједињених нација две године после победе.

Филм ће бити емитован 16. децембра. У главним улогама нашли су се Џулија Ормонд, Бенисио дел Торо и Оскар Исак, а режију потписује Стивен Содерберг.

Затим следи наставак филма Че 1, Че 2 (Che 2), који хронолошки линеарна прича, усмерена на готово годину дана Чеове кампање у Боливији током које се гледалац суочава са сетном агонијом романтичног јунака који бежи прогоњен, гладан, сатрвен астмом од које је хронично боловао, сам и напуштен.

Содербергов Че 2, филмски романтизована историја успона и пада легенде, биће емитован 30. децембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару