Читај ми!

Нобеловац, викендом од 5. октобра на РТС 1

У суботу, 5. октобра почиње емитовање нове игране серије "Нобеловац“ посвећене Иви Андрићу, великану српске и светске књижевности XX века.

Серија од осам епизода прати живот књижевника Иве Андрића током неколико месеци у јесен и зиму 1961. године, од тренутка када је сазнао да је добио Нобелову награду до повратка са церемоније доделе, преко Швајцарске, у Београд.

Свака од епизода има два паралелна тока нарације: један, везан за 1961. годину, у ком пратимо Андрићеве припреме за одлазак у Стокхолм, и други, субјективни скоковит повратак у прошлост. Андрићев поглед на кључне тренутке сопственог живота, који су готово увек били и кључни тренуци земље у којој је живео и живи, сусрете и одлуке које је доносио пун је преиспитивања, сумњи и поновног вредновања.

Кроз осам епизода откривају се и прате најважније, познате и оне мање познате, стазе којима је Андрић ходао, лица која су га окруживала и предели у којима је пребивао током зиме 1961. и током свог живота.

Андрићев живот, као и литературу, обележили су тешко детињство у Босни под Аустро-Угарском окупацијом, познанство са Гаврилом Принципом и припадност Младој Босни, сусрет са Хитлером током каријере дипломате Краљевине Југославије, дружење са писцима свога времена, Густавом Крклецом, Ивом Војновићем, Црњанским, Бором Станковићем, Исидором Секулић, Марком Ристићем, Радетом Драинцем, Бранком Ћопићем и многим другима, тајне љубави од којих је она са Милицом Бабић после много година постала јавна, послератно балансирање између грађанског Београда и новог, социјалистичког режима.

Серија је снимана у Београду и околини, Херцег Новом, Сарајеву и Вишеграду.

Креатори серије су Тихомир Станић, Иван Велисављевић и Владимир Рогановић. Сценарио потписују Иван Велисављевић и Јелена Мијовић, а сарадници на сценарију Александар Новаковић и Тихомир Станић.

Редитељ серије је Тихомир Станић са коредитељем Боришом Симовићем.

Главне улоге поверене су Тихомиру Станићу који игра Иву Андрића, Селми Алиспахић као Милици Бабић, док младог Андрића игра Игор Јуринић.

У серији играју и Владан Гајовић, Бојан Жировић, Бранка Шелић, Бојана Зечевић, Петар Новаковић, Светозар Цветковић, Миливоје Обрадовић, Слободан Бештић, Александра Плескоњић, Вахид Џанковић, Небојша Миловановић и многи други.

Директор фотографије је Пабло Феро, сниматељ звука Владимир Стошић, костимографкиња Невена Миловановић, маскерка Дубравка Бушатлија, сценографкиња Валентина Попржан, директор филма Сретен Мијовић, монтажерка Снежана Ивановић.

Серија је настале у продукцији Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

Извршни продуцент серије је Тихомир Станић, супервизор продукције Марија Берета, а уредник серије Кристина Ђуковић.

 

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи