Читај ми!

„Сабља” на РТС-у: Драган Мићановић као Зоран Ђинђић, а ко су вође Земунског клана?

Политички трилер од осам епизода који се бави убиством премијера Зорана Ђинђића, као и догађајима пре и после 12. марта 2003. године.

Држећи се фактографије, али уз уметничку слободу, креатори серије Владимир Тагић и Горан Станковић (двојац добро познат ТВ публици по серији Јутро ће променити све), потрудили су се да дају пресек друштвено-политичке ситуације у земљи од деведесетих до двехиљадитих година и да дочарају атмосферу неизвесности која је владала те 2003. године у Србији.

У ишчекивању прве епизоде, ексклузивно представљамо глумачку поделу серије Сабља.

У главним улогама гледаћемо: Драгана Мићановића као премијера Зорана Ђинђића, Милицу Гојковић као новинарку Даницу Мандић, Љубомира Бандовића као полицајца Бориса Ракића и Лазара Тасића као Уроша Ристића Малог. Феђа Штукан игра полицајца са којим Борис (Бандовић) ради на случају убиства премијера, а улогу Даничине мајке маестрално је одиграла Јасна Ђуричић.

Када је о ликовима и представљеним догађајима реч, аутори истичу да је у питању „драмска интерпретација стварних догађаја – плод маште и креативне слободе аутора. Главни ликови су измишљени, а неке сцене резултат су претпоставке, уметничке обраде и не представљају објективну истину“.

Будући да је реч  о нама блиској историји, многи од јунака серије засновани су на стварним личностима. Свакако ће бити занимљиво погледати како су се познати глумци снашли у улогама личности које су годинама пуниле новинске ступце, од политичких рубрика до црне хронике.

Марко Грабеж тумачи лик Чедомира Јовановића, Бебу Поповића игра Марко Марковић, Ружицу Ђинђић Тихана Лазовић, Душана Михајловића Срђан Милетић, Зорана Живковића Игор Боројевић, Радета Булатовића игра Миодраг Крчмарик, Радета Марковића Гојко Балетић, Јовицу Станишића Изудин Бајровић, а Војислава Коштуницу Предраг Бјелац.

У причи о убиству премијера и акцији „Сабља” неизоставни су и ликови Милорада Улемека Легије (тумачи га Сергеј Трифуновић), Милета Луковића Кума (Милош Тимотијевић), Душана Спасојевића Дуће (Бојан Навојец), браће Симовић (Марко Гиздавић и Ненад Хераковић), Сретка Калинића (Дино Бајровић), Звездана Јовановића (Бојан Кривокапић), Дејана Миленковића Багзија (Милош Ђуровић), Љубише Бухе Чумета (Љубиша Миличић), Љиљане Бухе (Анђелика Симић)...

Уз наведена имена, из епизоде у епизоду појављују се бројни глумци из Србије и иностранства – Јасмин Гељо, Златко Бурић, Вахид Џанковић, Долyа Гавански, Бојан Жировић, Пеђа Марјановић, Мухамед Хаџовић, Марија Шкаричић, Мирсад Тука, Дејан Тончић, Драгана Варагић, Линда Русева...

Уредници серије: Тамара Барачков и Марко Новаковић

Креатори серије: Владимир Тагић и Горан Станковић

Сценаристи: Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Дејан Прћић, Владимир Тагић и Горан Станковић
Редитељи: Горан Станковић и Владимир Тагић
Директор фотографије: Александар Кошутић
Сценографкиња: Зорана Петров

Костимографкиња: Маја Мирковић
Монтажери: Лазар Предојев, Владимир Радовановић и Милена Предић

Дизајнерка маске: Ана Бибић

Композитор: Александар Ранђеловић

Дизајнер звука: Милош Дрндаревић
Производња: Радио-телевизија Србије и "This and that Productions, 2024. године

 

 

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије