Читај ми!

Друг Марко, од 29. августа на РТС 1

Све што сте хтели да питате о Александру Ранковићу, а нисте имали кога, рећи ће вам РТС. 40 година после смрти, Александар Ранковић поново међу Србима. Зашто је Едвард Кардељ истиснуо Александра Ранковића из срца Јосипа Броза. Како је Александар Ранковић од симбола југословенства, пошто га је Јосип Броз Тито сменио, постао икона српства.

Сваког уторка, од 29. августа на Првом програму РТС-а емитујемо играно-документарни серију ''Друг Марко“, која кроз десет епизода на објективан начин приказује улогу Александра Ранковића у појединим значајним и преломним периодима пре, у току и после Другог светског рата, као и његову активност и ставове после елиминисања из политичког и јавног живота Југославије.

После Брионског пленума избрисана је улога Александра Ранковића коју је имао за време илегалног рада у Београду, у Другом светском рату, посебно у бици на Сутјесци и приликом немачког десанта на Дрвар када је Ранковић одиграо пресудну улогу у спашавању Тита и Врховног штаба. Ранковић је неосновано оптуживан за прислушкивање Тита и наводно завереничко деловање са циљем насилног преузимања власти, а није му дата могућност да се брани од тих оптужби. Без обзира на неосноване оптужбе и сталну присмотру служби безбедности, Ранковић се није оглашавао у јавности и није покушавао да тражи заштиту од било кога. У вези са овим постоје две велике дилеме: како није успео да открије припреме и планове за своју смену и зашто је о свему томе упорно ћутао. У овој серији се дају одговори на ове и многе друге дилеме које се односе на Александра Ранковића и на тај начин даје допринос да се Александру Ранковићу да одговарајуће место у југословенској и српској историографији.

 

Кроз серију се приказује улога Александра Ранковића у радничком и комунистичком покрету, његово ангажовање непосредно пред Други светски рат, допринос победи у том рату, као и његова улога у првим послератним годинама и у време Информбироа и све до смене на Брионском пленуму 1966. године. Серија прати Ранковићеве ставове и однос према актуелним дођајима од Брионског пленума до краја његовог живота.

У серији се детаљно обрађује сложени однос Александра Ранковића и Јосипа Броза Тита, однос са Слободаном Пенезићем Крцуном, Добрицом Ћосићем, Кочом Поповићем, попом Владом Зечевићем... Посебно место заузима његова супруга Ладислава Славка Ранковић, која је сносила велике последице због оптужби и смене њеног мужа, али је остала непоколебљиво уз њега и достојанствено подносила наметнуте санкције и прогон као универзитетски професор.

Заснована је на историјским документима, ТВ и фоно записима, сведочењима непосредних учесника догађаја, као и анализама и оценама историчара и други релевантних саговорника.

Неки сведоци који су били непосредни учесници одређених догађаја први пут износе своја сведочења. Већи део архивске и приватне грађе до сада није коришћен у оквиру документарних серија, што ће серију чинити екслузивном за гледаоце и стручну јавност.

 

Александра Ранковића тумачи Небојша Дугалић, у млађим данима Павле Чемерикић. Славку Ранковић игра Ваја Дујовић. У осталим улогама су Драган Вујић Вујке (Јосип Броз Тито), Радомир Николић (Слободан Пенезић Крцун), Хаџи Ненад Маричић (Добрица Ћосић), Милица Јаневски (Зина Пенезић Белић), Миливој Петровић (Мића Ранковић), Ђорђе Кадијевић (Слободан Ранковић), Александар Срећковић Кубура (Иван Гошњак), Владан Дујовић (Едвард Кардељ), Владан Гајовић (Коча Поповић) и многи други.

Наратор је Тихомир Станић.

Продуценткиња серије је Данка Милошевић и продукција ГФЦ.

Редитељ: Недељко Ковачић

Сценариста: Светко Ковач

Сарадници на сценарију: Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић

Наратор: Тихомир Станић

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара