Приђи ближе

Од недеље, 21. фебруара 2010. године, у 17.30 на РТС 1 (реприза уторком од 15.10 на РТС 1) можете пратити тинејџерску играну серију Приђи ближе.

Серију реализују Редакција дечјег и школског програма РТС-а и Министарство рада и социјалне политике Републике Србије, у сарадњи и под надзором Програма Уједињених нација за развој (УНДП), а уз финансијску помоћ Европске комисије. Ово је прва домаћа серија која се ради по у свету познатој и признатој методологији едукације кроз забаву (ЕЕ - Education Entertainment). У 16 епизода од по 45 минута моћи ћете да пратите догодовштине ученика једне београдске гимназије и видите како на њихово тражење идентитета реагују професори и родитељи.

Радња серије Приђи ближе врти се око тинејџерке Теодоре Протић, зване Беба. Бебини вршњаци замишљају да су одрасли и форсирају је да и она сазри, односно да им се прилагоди. Родитељи би пак хтели да она заувек остане њихова мала девојчица. Понета жељом да освоји Алексу, главног фрајера у одељењу, Беба ће направити низ лоших процена, изазвати забринутост родитеља и успети да превиди једну искрену љубав. Истовремено се са проблемима озбиљнијим него што би требало да их има особа његових година, суочава Бебин школски друг Зека. Кроз ликове и ситуације које серија прати истиче се значај права на сопствени избор и прихватања различитости.

Ликови:

Теодора - Беба Протић (Јована Андрић) има 16 година и ученица је одељења II 3 једне београдске гимназије. Заштићена од стране родитеља и најбољих другарица Ање и Тике, Беба је помало наивна и свакако неспремна да се ухвати у коштац са обрасцима "зрелог" понашања које пропагира њена околина, а који укључују касне изласке, алкохол и сексуалне односе. Збуњена разликом између оног што би сама хтела и што други очекују од ње, Беба ће у новом дечку у одељењу, Алекси, видети остварење својих жеља.

Михаило - Зека Ракић (Милош Јовић) није типичан представник своје генерације. Оставши рано без оца, са болесном мајком и неодговорним старијим братом, Зека је приморан да сазри пре времена и да зарађује за живот. Најчешће време проводи у кафићу "Фрка" замењујући вечито одсутног шанкера, свог брата Декија. Проблеми са самопоуздањем спречавају га да Беби призна своја осећања. Уточиште од проблема налази свирајући у бенду са школским друговима.

Алекса Вуковић (Милан Чича) има богате родитеље, заљубљен је у самог себе, не може да издржи цео дан у истој одевној комбинацији, а слично стоје ствари и с девојкама. Схватиће Бебу као изазов и заинатиће се да је освоји по сваку цену. Најбоље га описује пословица: Није злато све што сија.

Момчило Протић Мома (Драгољуб Љубичић Мићко) пролази кроз кризу средњих година, при том нема посао и узнемирен је открићем да је његова ћерка Беба већ довољно одрасла да има дечка. Осећају немоћи доприноси и стално задиркивање таста, Саве Терзића (Стеван Гардиновачки). Покушавајући да одржи положај главе куће, Мома заједно са пашеногом Пашом долази у комичне ситуације. Повратак на факултет и полагање испита после скоро 20 година паузе показују се претешки за Мому, па му у томе здушно помаже млада, али самосвојна колегиница Бојана (Биљана Лукић).

Љубица Протић (Ивана Михић), Бебина мајка, подједнако организовано приступа свом послу у апотеци и породичном животу. Ћерку одгаја са разумевањем, а мужа подржава својим стрпљењем. Али и њено стрпљење има граница, нарочито када су у питању Момини и Пашини неретко сулуди планови.

Марко Арсић (Небојша Дугалић) професор је српског језика и књижевности и разредни старешина II 3. Изгледа резервисано, али га то не спречава да са великом посвећеношћу предаје свој предмет и несебично се залаже за сваког ученика свог одељења. Брига о њиховој добробити зна да га доведе у сукоб са амбициозном и опортунистички настројеном директорком школе (Весна Станковић). Предмет је дивљења лакомислене професорке биологије Миљане Цветић (Кристина Раденковић), која мисли да ће неформалним односом са ученицима придобити њихову наклоност.

Христина Ђорђевић Тика (Теодора Славински) и Ања Јовановић (Оливера Бацић) најбоље су Бебине другарице. Обе имају јасне идеје о томе шта је најбоље за Бебу. Проблем је што су им мишљења често потпуно супротна. Тика воли да фотографише, иронише, четује са дечком и саветује Бебу о важности изградње чврстог карактера. Ању одушевљавају мода, спортисти, "фенси" дешавања и сматра да Беба треба да посвети већу пажњу гардероби и флертовању. Њихове разлике постају неважне када је потребно заштитити Бебу, нарочито од злонамерне и љубоморне Ларе Станковић (Нина Нешковић), која не преза ни од чега да би освојила Алексу. Али, ни Ларин живот није лагодан јер је стално под притиском претерано амбициозне мајке Зорице (Ксенија Зеленовић).

Дејан Ракић Деки (Дејан Јелача) одбија да одрасте и прихвати одговорности. Несвршени студент, несавесни радник, повремени коцкар, жељан лаке зараде и лагодног живота, не либи се да своје обавезе пребаци на млађег брата Зеку. Али, он је уједно добродушан, духовит и романтичан, нарочито кад га привуче професорка Миљана.

Ненад Милић Паша (Жељко Митровић) бивши је муж Љубичине сестре и Момин најбољи друг. Ниједан бизнис није му стран, од астрологије, преко организовања ђачких екскурзија, до акупунктуре. Увек има спреман савет за Мому, било да је реч о избору политичке странке, парирању младим колегама на факултету или елиминисању ћеркиног дечка. Непријатно му је у Љубичином друштву јер га она подсећа да је крив за распад свог брака и дистанцирани однос са ћерком Вишњом (Александра Пантић), будућом модном креаторком.

Обавезни актери школских догодовштина су и: строга професорка географије, са патриотским ставовима на граници национализма, Радмила Кијача (Горица Поповић), конзервативни професор физичког и сувласник кладионице Велисављевић (Радослав Миленковић) и школски полицајац Милкан (Срђан Ивановић), чије поштовање институција и ревносно одржавање дисциплине знају да буду комични.

Да ниједна сцена серије Приђи ближе не буде незанимљива и без поруке, побринуће се и бројни други ликови: будући астрофизичар Никола Соврлић Сова (Јован Гулан), фудбалер Огњен Миливојев Оги (Давид Јутрша), фенсерка Ива Јаковљевић (Мина Смиљанић), одељењски мудрац Стефан Исаковић (Лазар Булатовић), мушкарача Анђела Оклобџија (Бојана Грбин), мистериозна Кубанка Викторија Јовановић (Анђела Белошевић), мирољубиви Нурудин Ибрахимовић Нуне (Драган Маријанац), свађалице Јован Кисић (Ђорђе Филиповић) и Јована Солдатовић (Ања Мит), дежурни редар Растко Аџић Раша (Растко Дамњановић), вечито заљубљени Бранко Тешић Бане (Марко Младеновић), будући певач народне музике Здравко Томић (Данило Петровић), политички ангажована Исидора Костић (Божидарка Проле), весела Тијана Лекић (Тијана Поповић), дежурни спавач Душан (Слободан Ристић), рокерка Тамара (Ивана Руљевић), заводљива Јелена (Драгана Мићаловић), жестоки момци Чуки (Стефан Радоњић) и Мире (Мирослав Ђурђевић), балерина Нађа (Јелена Лазић), ватерполиста Страхиња (Дејан Ћорковић) и коментаторке дешавања Милена (Катарина Јанковић) и Јана (Стефана Зечевић).

Екипа серије:

Извршни координатор програма Приђи ближе: Невена Младеновић-Благојевић

Уредник серије: Тамара Вешковић

Сценариста: Даница Пајовић

Композитор: Владимир Граић

Консултант за ЕЕ методологију: Дипак Мехра

Продуцент: Милорад Конрад

Главни организатори: Данко Рапаић, Биљана Јовановић

Костимограф: Сузана Глигоријевић

Сценографи: Мирослава Андрејевић, Марија Познановић

Директор фотографије: Зоран Синђелић

Редитељ: Петар Станојловић

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару