Читај ми!

"Јованка Броз и тајне службе", понедељком на РТС 1

Сваког понедељка у 22.00 на Првом програму РТС-а емитујемо документарно-играну серију "Јованка Броз и тајне службе" која кроз десет епизода прати животни пут Јованке Будисављевић, касније Броз, од њеног доласка на рад у Бели двор, удаје за Тита, гламурозне даме и симбола једне епохе Титове Југославије, до неспоразума, сукоба, афера, основаних и неоснованих оптужби, раздвајања од Тита, потпуне изолације, понижавања и живота у нехуманим условима.

Серија је заснована на богатој архивској грађи, сведочењима непосредних учесника и резултатима истраживања наших и страних историчара. Посебан квалитет даје више од 25 саговорника, еминентних стручњака из области историје, безбедности, политике, правосуђа, психологије, психијатрије и служби безбедности.

Гледаоци ће сазнати како је управо Јованка Будисављевић дошла у Титову близину и какав су утицај имале службе безбедности на то, каква је била улога Стеве Крајачића у њеном животу, да ли је она учествовала у припреми афере прислушкивања и смени Александра Ранковића и шта је о томе мислила скоро 50 година после тих догађаја. Шта је позадина сукоба Јованке Броз и шефа војне тајне службе, генерала Ивана Мишковића, и због чега је Тито заштитио Јованку и сменио Мишковића? Да ли је Јованка заиста припремала државни удар са генералом Ђоком Јованићем и да ли се борила за власт у такозваном посттитовском периоду, како су је оптуживали неки Титови сарадници?

Зашто су неки Титови сарадници хтели да разведу или одвоје Јованку од Тита и шта су све користили да би то остварили. Шта је била такозвана "Јованкина загребачка епизода", ко је и на који начин покушао да ово искористи за Јованкину компромитацију и каква је била улога служби безбедности у томе? Да ли је Јованка била "психијатријски случај", параноична и болесно љубоморна жена, или је била само тврдоглава, поносна и достојанствена?

Шта је државно и партијско руководство тадашње Југославије тражило од служби безбедности у односу на Јованкино појављивање у јавности и писање њених мемоара? Зашто су тајне службе водиле три оперативне акције за Јованку? Ко је наредио да се још док је Тито био жив прислушкују не само Јованка него и њена најближа родбина? Управо ова серија даје одговоре на ова и многа друга питања.

Серија се бави и Јованкиним животом у време изолације и објашњава због чега није могла да реши своја основна статусна питања. Шта је Јованка мислила о Титу и кога је оптуживала док је живела у понижавајућим условима, као тешко огорчена и обесправљена жена?

Гледаоци ће сазнати шта је још Јованка хтела да каже и да ли су неки догађаји из њеног живота остали прекривени велом тајни.

У играном делу серије појављују се наши познати глумци у улогама неких значајних личности из тог периода. Јованку Броз играју Милица Томашевић и Снежана Савић, Тита Небојша Дугалић, Ранковића Гордан Кичић, Љубичића Бранислав Лечић, Бакарића Светозар Цветковић, и многи други глумци у другим улогама.

Продуценткиња серије је Данка Милошевић и продукција ГФЦ. Режисер је Недељко Ковачић, аутор сценарија Светко Ковач, а наратор глумац Тихомир Станић.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару