Читај ми!

Војна академија

Неочекивана тема, обрађена од стране сценаристе Гордана Михића, отворила је, уз маестралну режију Дејана Зечевића, читав један, до сада у себе затворен свет, у коме владају младост, духовна снага, мука и зној из којих се рађа част дужности и жртвовања. Прича прати неколико личних судбина кадета и кадеткиња од прве радосне вести да су примљени на студије Војне академије, преко судара са реалношћу војничког живота, до успостављања равнотеже између напора и љубави њихових младих живота.

У Првој епизоди матуранти добијају обавештења да су примљени на студије на Војној академији. Главни ликови су неколико будућих кадеткиња и кадета чији се живот изненада мења овом, за већину њих, радосном вешћу. Ту су и њихови родитељи, из различитих социјалних окружења и из разних делова Србије, који различито и реагују на професионални избор своје деце - од гротескног усхићења, до тихог негодовања, зависно од многих клишеа и предрасуда који постоје наслеђени из претходних времена...

Тако девојка Зимче (Тијана Печенчић), четврта ћерка у породици, бива испраћена уз гласну музику и пуцање, док Рис (Радован Вујовић) одлази у "нови живот" без праве подршке, рањен неверством дугогодишње девојке...

Ту су и Клисура Мирко (Иван Михаиловић), из ромске породице, омиљен и изузетан младић, чији родитељи су усхићени да им син постане пилот, јер у свом задатом животу се "труде" - у градској чистоћи и са секундарним сировинама; затим Стошић (Бојан Перић), богати син разведених родитеља који се тешко да "увојничити"; такође и Џаковић (Бранко Јанковић), Шашвари (Драгана Дабовић), итд.

Сви они долазе, овако или онако испраћени и јављају се на портирницу Војне академије. Улазе кроз врата, дирљиво и духовито представљени, да унутра започну свој непознати нови живот...

Већ се прва епизода одликује изузетним хумором и снажним емоцијама, који ће се развијати у даљем току богате радње.

Поред ликова младих кадета, представљени су као занимљиви и јединствени људи и њихове старешине које играју наши познати глумци: Љубомир Бандовић, Бранислав Лечић (који глуми начелника Војне академије), Небојша Миловановић, Милош Тимотијевић и др.

У шароликим улогама родитеља кадета појављују се: Олга Одаловић, Воја Брајовић, Ивана Михић, Дара Џокић, Младен Нелевић, Феђа Стојановић и др.

Ауторски тим:
Директор фотографије Зоран Петровић и Небојша Башић, сценограф Зорана Петров, монтажер Марко Глушац, костимограф Лана Павловић, уредник Мирјана Лазић Ромчевић.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару