Santa Maria della Salute

"Santa Maria della Salute" je биографска играна серија о једном од највећих српских песника, Лази Костићу. Од 11. марта, серија ће се премијерно емитовати на Првом програму РТС-а, суботом од 20 часова.

Кроз лични живот уметника, његове заносе и разочарања, Здравко Шотра, својим јединственим редитељским стилом, плете пред нама живописну слику Војводине и Србије тог узбудљивог времена рађања наше модерне културе.

Лаза Костић је био и национални борац за ослобођење Војводине и њено уједињење са Србијом, један од учесника оснивачке скупштине Матице Српске у Новом Саду, први преводилац Шекспира код нас, есејиста и драмски писац ... Ипак, трајаће као велики песник који је изнедрио, између других, и неке од "најљубавнијих" песама у српској поезији, међу којима се истиче позната поема "Santa Maria della Salute", обавезно штиво у лектири свих генерацијa ...

Добро је позната платонска веза Лазина са много млађом девојком од себе, Ленком Дунђерски, кћерком његовог кума и добротвора, велетрговца Дунђерског. Ова истинита прича, која је имала трагичан крај, чини онај мелодрамски садржај серије који ће вероватно пробудити највећу пажњу и емпатију код гледалаца. Песник је скупо платио цену своје слободе и гордости. Неостварена љубав са Ленком обележиће живот овог великана скоро исто колико и његово бесмртно поетско и драмско дело. Окаснела, немогућа љубав, започела када је он већ прешао педесету, а она тек узела двадесету, најузбудљивији је део серије која и носи наслов по чувеној песми насталој у последњој деценији песниковог живота, поетском изразу ове трагичне љубави, вапаја и жала за њом. Галерија историјских личности из културног, политичког и државног живота Србије, Црне Горе и Војводине још више доприноси уверљивости ове узбудљиве приче.

Улоге Лазе Костића и Ленке Дунђерски поверене су Војину Ћетковићу и Тамари Алексић. Поред њих, у глумачкој подели која броји више од педесет глумаца свих генерација налазе се и Дејан Луткић, Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Александар Берчек, Светлана Бојковић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Милица Груичић, Маја Шиповац и други...

Уредник серије је Мирјана Лазић, продуцент Драган Ђурковић, костимограф Иванка Крстовић, композитор Војкан Борисављевић, сценограф Дејан Анђелковић, монтажер Петар Путниковић, директор фотографије Веселко Крчмар, сарадник на сценарију Вања Чобанов, сценариста и редитељ Здравко Шотра.

Серија од 11 епизода снимљена је у извршној продукцији Vision Team-a и у продукцији Радио-телевизије Србије.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару