Како сам постао јa

Портрети успешних младих људи у Србији

Документарна четвороепизодна ТВ-серија „Како сам постао ја" (од уторка 5. новембра на Првом програму РТС-а у 11: 50) говори о успешним младим људима у Србији данас. Реч је о младићима и девојкама који су стасавали у време кризе, ратова, свеколиког осиромашења наше земље. Упркос свему томе или баш због свега што их у свакодневном животу окружује или им недостаје, јунаци серије самостално и без институционализоване помоћи успели су у својим професионалним настојањима.

Четири приче о припадницима генерације од које само 6% ради, приказују стварне људе, стварне проблеме и њихово стварно превазилажење, а ипак, атмосфера је ведра и инспирише гледаоце да се и сами покрену и појачају личну иницијативу.

Серија је намењена збуњеним младим и не више тако младим људима, онима који приватно или професионално брину о новим нараштајима, али и свима онима који су се бар једном у животу нашли у ситуацији да бирају између одустајања и истрајавања у стварима за које не добијају подршку, у стварима које не изгледају јасно исплативе на први поглед.

Свака епизода серије "Како сам постао ја" класичан је документарац тј. презентација „живота онаквог какав и јесте" како је то говорио Џига Вертов, али уз обавезан „креативни третман стварности" како је говорио Вертовљев британски колега Џон Грирсон. Стварни, сопствени професионални успех у земљи попут Србије могућ је и то без обзира на чињеницу да систем (школство, вршњачка група, друштво у целини) није увек на страни јунака/јунакиња документараца.

Епизода Лимундо говори о Владимиру и Ненаду Николићу, власницима и идејним творцима аукцијских сајтова Лимундо и Купиндо, њиховом одрастању, школовању и истрајавању да у Србији направе и оживе електронску лицитацију приликом куповине и продаје сецонд ханд предмета свих врста.

Епизода Шлиц говори о Катарини Вуковић, дипломираној костимографкињи, креаторки одевних предмета и власници бутика модне одеће ШЛИЦ, о њеној борби и духовитим погледима на проблеме младих уметника који су се истовремено одважили да буду и предузетници.

Епизода Радни џокеј говори о Беби Самарџић, радној џокејки која тренира коње галопере, а такође се бави и хипно-терапијом, тј. специфичним видом лечења деце са аутистичним, церебралним или другим проблемима кроз јахање и контакт са коњима.

Епизода Safe driver говори о Маји Булајић власници фирме за превоз људи и аутомобила Safe driver, специјализованој за помоћ возачима који се лоше осећају или су под утицајем алкохола да безбедно стигну кући заједно са својим возилима.

Серију су уз помоћ Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду реализовали „Алтернативни колектив" и „Лукс филм", редитељ је Стив Егњу, сценаристкиња Владислава Војновић, директор фотографије Милош Спасојевић, монтажерка и дизајнерка шпице Марија Јаћимовић, а музички сарадник, дизајнер и миксер звука Данијел Дака Милошевић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару