Коло у Кини

Ускоро емисија о боравку ансамбла "Коло" у Кини

Наш једини професионални ансамбл песама и игара Коло боравио је у Кини од 17. до 24.марта и одржао два концерта у Пекингу и Тјенцину. У Пекингу су свечано отворили Дане српске културе у НР Кини, у тренутно најелитнијој дворани света Националном центру за сценске уметности. Популарно названа Титанијумско јаје, намењена концертима, зграда је подигнута 2007. године пред Олимпијске игре. Програм КОЛО ДУША СРБИЈЕ донет је у Пекинг после више од 5000 концерата, колико је Коло одржало од када постоји, пред милион гледалаца широм планете.

Публика је се у Кини одушевила наступима на оба концерта. Разумела настојања подмлађеног ансамбла да прикаже непрегледно благо српске фолклорне културе, од Шумадије до Старе планине, од Војводине до Републике Српске и Косова. Нема на свету такве разноликости корака, покрета, костима, ритмова, старих инструмената као у Србији. Све то Коло дочарава надахнуто и без грешке, енергично и са осмесима, бришући границе међу далеким културама.

Екипа РТС-а боравила је у Кини са циљем да пренесе нашим гледаоцима атмосферу са концерата и сва друга догађања, посету Кола нашој амбасади у Кини, Забрањеном граду и чувеном Кинеском зиду. Забележени су разговори са директором кола Радојицом Кузмановићем уметничком директорком Љиљаном Тубић, члановима ансамбла, кинеском публиком.

Био је то озбиљан професионални изазов за сниматеља Васка Васовића, који је са лакоћом носио своју тешку опрему уз и, што је било још напорније, низ високе степенице Кинеског зида, и велика одговорност ауторке емисије, која је у припреми, Нађе Шваб.

Јединствена је прилика доживети Кину удаљену 9000 километара, њену древну културу, судар светова традиционалне и савремене земље.Тајанствени грађевински комплекс Забрањени град простире се на 720.000 метара квадратних, и има 9.999 соба са милион антиквитета од којих су многи предмети ремек дела. Градило га је сто хиљада мајстора и милион радника. Подигнут је у време династије Минг, стар 580 лета. Годишње га види око десет милиона туриста.

Посебно занимљива била је и посета Тјенцину, трећем граду по величини у Кини, после Пекинга и Шангаја, са дванаест милиона становника.То је лука на Жутом мору, које је име добило по жутом песку из жуте реке Хоангхо. Град типичан за модерну Кину сав је у судару супротности старог и гламурозног.Тако се у истом кадру виде рикша и стаклени облакодер који делује као из неког града будућности.

О свему томе у емисији Коло у Кини, ускоро на програму РТС-а.