Јунаци нашег детињства: Донка Шпичек

Донка Шпичек, дугогодишња уредница програма за децу и младе Телевизије Београд, оснивач манифестације "Радост Европе", директор Сектора за културу Центра "Сава", оперативни директор позоришта "Бошко Буха", преминула је 9. јула 2016. године, у Београду.

Посвећена деци и њиховом образовању цео радни век, Донка Шпичек осмислила је низ квалитетних и културно-образованих програма, који су оставили неизбрисив траг у многим генерацијама.

Уредила је програме и познате телевизијске серије "Сиви дом'', "Лаку ноћ децо", "Заборављени'' и организовала велики број међународних гостовања, у Београд је довела Џозефину Бејкер, Нила Армстронга и посаду Апола 13. Донка Шпичек била је члан радне групе Програма за децу и младе Евровизије као представник југословенске радио-телевизије од 1982. до 1990. године.

Волела је децу и она су волела њу. Цео живот посветила је њиховом образовању. Донка Шпичек осмислила је низ културно-образовних програма који су оставили неизбрисив траг у одрастању многих генерација. Говорила је да се увек тешко радило на телевизији зато што се морало размишљати да ти програми допру до деце, да их деца могу слушати и да је исто тако важно да деца кад одгледају одређен програм могу у школи, са својим родитељима или са својим друговима да разговарају о ономе што су гледали.

Добила је многа признања и награде, међу којима су Плакета Уницефа, Орден осмеха деце Пољске, Златни Беочуг, Змајева награда, "Грозданин кикот'' и "Мали принц''.

Одликована је Сребрном медаљом председника Србије Томислава Николића за заслуге у јавној и културној делатности, нарочито у несебичној промоцији стваралаштва деце и за децу.

Луткарски серијал са сонговима "Лаку ноћ, децо", остаће само мали део баштине Донке Шпичек, која је велики део свог радног века провела у РТС-у радећи за децу.

Из опуса овог серијала гледамо епизоду "Четка".

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво