Телевизијски пионир: Новак Новак

Новак Новаковић, познатији као Новак Новак (3. фебруар 1928 - 6. април 1995.) хумориста, писац, новинар, један је од најпопуларнијих и најплоднијих ТВ сценариста из времена друге Југославије.

Новинарством је почео да се бави 1948. године, пишући за часопис „Рад", мада му је прва хумореска објављена у загребачком листу „Керемпух" годину дана раније. Убрзо потом је прешао у редакцију већ реномираног „Јежа". Као млад новинар лично је сарађивао са књижевницима Станиславом Винавером и Владаном Стојановићем Зоровавељом. Новакови прилози и касније су објављивани у свим значајнијим југословенским часописима. Био је члан Удружења новинара Југославије.

Узлет у каријери Новака Новака представља његово ангажовање у пионирским корацима београдске телевизије. Након неколико година проведених у Радио Београду, где је био уредник рекламних емисија и јутарњег програма, од 1957. године налазио се на месту уредника Хумористичког програма Телевизије Београд, на ком ће остати до 1988. године, кад је пензионисан.

Изузетно плодан опус Новака Новака најпре се остваривао кроз сарадњу са редитељем Радивојем Лолом Ђукићем. Многе хумористичке серије овог тандема владале су малим екранима шездесетих година 20. века, као што су: "Сервисна станица", "Нема малих богова", "Срећа у торби", "На тајном каналу", "Музеј воштаних фигура", "Лицем у наличје", "Црни снег", "Људи и папагаји","Леђа Ивана Грозног", "Дежурна улица".

Слабо здравље, изазвано срчаним проблемима који су га већ дуго мучили, утицало је на његово повлачење из јавног живота. Неуморан, бавио се писањем мемоара које је назвао „Позориште у срцу". Пред крај живота комуницирао је са Срђаном Ваљаревићем, савременим књижевником и својим даљим рођаком, преносећи му животна искуства ТВ писца.
Новак Новак преминуо је 6. априла 1995. године, у Београду.

У знак сећања на Новака Новака, гледамо емисију из мини серијала „Заводљива телевизија-Креатори серија", коју је приредила Редакција за културу и уметност Културно-уметничког програма РТС-а.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара