Телевизијски пионир: Радивоје Лола Ђукић

Радивоје Лола Ђукић, талевизијски, позоришни и филмски редитељ и комедиограф рођен је 3. априла 1923. године у Смедереву.

Професионалну каријеру започео је као уредник Дечијег, Драмског и Забавног програма Радио Београда. Оснивач је Хумористичког позоришта (Позориште на Теразијама), а у Телевизији Београд од њеног оснивања делује као помоћник директора за продукцију, главни и одговорни уредник културно-уметничког програма (до 1963.године). Највећи део својих активности на Телевизији Београд посветио је хумористичком програму.

Режирао је више играних филмова. Поред тога снимао је документарне, наставне и лутка-филмове, као што је и писао песме и позоришне комаде за децу. Писац је многобројних комедија: „Златни мајдан", „Бог је умро узалуд", „Човек са четири ноге", „Морам да убијем Петра", „Усрећитељ", „Једна љубав и пет покојника", „Крадем, крадеш, краду", и мјузикл „Уби или пољуби".

Као комедиограф, Ђукић је један од најигранијих домаћих аутора шездесетих и седамдесетих година на југословенским театарским сценама. Највећи део свога комедиографског стваралаштва посветио је телевизијском медију. Аутор је око 200 серијских хумористичких емисија и ТВ комедија и сатира које је најчешће сам режирао.

Аутор је хумористичких сећања објављених у књизи "Склеротични мемоари".

Преминуо је 7.септембра 1995.године у Београду.

Из серијала "Трезора": „Кад сам био мали", издвојили смо емисију посвећену Радивоју Лоли Ђукићу. Слушамо његове приче о породици, очевој библиотеци, дечјем позоришту у дворишту. Премијерно емитовано 22.јануара 1967.године; репризирано 2002., 2003. и 2011.године у „Трезору".

Реализовала Редакција за историографију РТС
Уреднице: Бојана Андрић, Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић, Весна Дошен.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара