Милоје Мића Орловић

Новинар, водитељ и уредник, први водитељ првог Дневника првог дана емитовања програма Телевизије Београд. Мићу су волели сви: пријатељи, колеге, гледаоци. У историји српске културе остаће забележено то да су „са Мићом Орловићем гледаоци поистовећивали нашу телевизију."

Милоје Мића Орловић рођен је 28. маја 1934. године у Ваљеву. Одрастао је у Приштини. Завршио је Ваљевску гимназију, а потом Филолошки факултет у Београду. Током студија радио је као спортски новинар. 

Доајен РТС-а, дугогодишњи новинар, уредник и водитељ, каријеру је започео као студент у радију Студентски град. Искуства је потом стицао у Радио Београду, а онда и у Телевизији, где је постао један од њених најпознатијих и најбољих водитеља.

На таласима Радио Београда први пут се огласио 15. октобра 1957. године као репортер с фудбалске утакмице ОФК Београд - Напредак Крушевац.

Током свог радног века урадио је велики број радијских и телевизијских репортажа, интервјуа и емисија. Квизови су му били посебна љубав. Стекао је велику популарност као водитељ квизова, а учествовао је и у реализацији два квиза: „Гинис" и „Историја српског народа".

Мића Орловић се током каријере опробао и као глумац у чак 17 домаћих и страних филмова.

Добитник је многих награда и признања, међу којима се издвајају: Награда за животно дело Удружења новинара Србије, Награда за животно дело Радио-телевизије Београд, Награда за животно дело Интернационалног фестивала репортаже ИНТЕРФЕР, Награда Радио Смедерева за неговање правилног говора и очување лепоте језика у електронским медијима „Бранислав Мане Шакић" и Награда Златни беочуг Културно-просветне заједнице Београда. Добитник је Ордена рада са златним венцем. 

Преминуо је 13. фебруара 2013. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Допринос Миће Орловића националној култури, препознат и за живота, није заборављен ни после његове смрти. 

На иницијативу РТС-а, поводом 60 година Телевизије у Србији, једна улица на Општини Савски венац у Београду носиће његово име.  

У част Миће Орловића, дугогодишњи Мићин пријатељ и поштовалац његовог дела Танасије Катанић, власник Призме Крагујевац, даровао је Радио-телевизији Србије споменик, ауторско дело Небојше Савовића Неса, као знак дубоког поштовања гледалаца према његовом раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару