Читај ми!

Програмска изјава УО РТС

Новоименовани Управни одбор РТС-а настојаће да кроз програме Јавног сервиса Србије спроводи начела владавине права, социјалне правде, грађанске демократије, људских и мањинских права и слободе и припадности европским начелима и вредностима. Управни одбор упутио извињење грађанима Србије и региона који су 90-их година, у тадашњем програму куће, били предмет увреда, клевета и говора мржње.

Новоименовани Управни одбор РТС-а саопштио је да ће се, током петогодишњег мандата, руководити начелима владавине права, социјалне правде, грађанске демократије, људских и мањинских права и слободе и припадности европским начелима и вредностима, а настојаће да се те вредности доследно спроведу кроз телевизијске и радијске програме Јавног сервиса Србије.

Овде можете видети оригинални документ Програмске изјаве УО РДУ РТС

Чланови Управног одбора су, у програмској изјави, навели да су посебно решени да се заложе за унапређење разумевања и прихватања различитости, ширење толеранције и дијалога и за давање простора посебним друштвеним групама у програмима РТС-а.

Истовремено, Управни одбор биће посвећен улози коју јавни сервис има у очувању културног и националног идентитета српског народа и свих националних мањина и етничких група које живе у Србији.

Управни одбор је поручио да ће се истрајно залагати за очување самосталности, професионализма и стварања неопходних услова за остварење законских обавеза и друштвене улоге јавног сервиса.

У будућем раду, Управни одбор ће истрајавати у залагањима која се односе на унапређење образовног програма, културног и научног програма РТС-а, као важних чинилаца за даљи развој српског друштва. Управни одбор сматра и да је потребно боље праћење светских стратегија развоја у XXI веку и подробније обавештавање јавности Србије о глобалним изазовима века у коме живимо.

Извињење због злоупотреба РТБ-а и РТС-а

"Полазећи од обавеза прописаних у Закону о радиодифузији да је Радио-телевизија Србије дужна да производи и емитује садржаје од општег интереса и да је у обавези да израђује програме којима се подржавају демократске вредности савременог друштва, а нарочито поштовање људских права, културног, националног, етничког и политичког плурализма идеја и мишљења, новоименовани Управни одбор РДУ РТС-а има потребу да се одреди према друштвеној и политичкој улози правног претходника Јавног сервиса током деведесетих година прошлог века", наводи се у програмској изјави.

Уважавајући и високо ценећи напоре и резултате менаџмента и управних одбора од октобра 2000. године, Управни одбор је констатовао да је програм РТБ-а и РТС-а био готово непрестано и грубо злоупотребљаван током деведесетих година прошлог века, у сврху дискредитовања политичке опозиције у Србији и њених лидера, и као део пропаганде тадашњег недемократског режима.

"Током несрећних догађаја из деведесетих година, РТБ и РТС су више пута својим прилозима повредили осећања, морални интегритет и достојанство грађана Србије, хуманистички опредељених интелектуалаца, припадника политичке опозиције, критички усмерених новинара, појединих мањина у Србији, мањински верских заједница у Србији, као и појединих суседних народа и држава", наводи се у изјави.

Новоизабрани Управни одбор је, због тога, одлучио да упути извињење грађанима Србије и грађанима суседних држава који су били предмет увреда, клевета и садржаја који би одговарали данашњем одређењу говора мржње, а који су емитовани у програмима РТБ-а и РТС-а током деведесетих година.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару