Зараде запослених у РТС-у

Јавна медијска установа Радио-телевизија Србије доставила је данас поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубу Шабићу податке о висини зарада запослених у ЈМУ РТС.

Подаци о свим запосленима и свим њиховим примањима, укључујући и зараде хонорарних сарадника, достављају се Управи за трезор Министарства финансија до седмог у месецу, за претходни месец, од августа 2013. године.

Тим подацима обухваћена су сва примања која имају карактер зараде, а такође и остала лична примања: превоз, отпремнине, јубиларне награде, солидарне помоћи.

По Закону о агенцији за борбу против корупције, једино је генерални директор ЈМУ РТС у обавези да објави висину своје зараде и комплетну имовину.

РТС нема обавезу да овакве информације доставља медијима са којима је у судском спору, а због објављивања нетачних информација о наводним енормним зарадама појединих запослених на РТС-у.

Детаљне податке о висини зарада запослених можете погледати овде:

Подаци о просечно исплаћеној нето заради по радним местима у периоду 10–12. 2015. године за Телевизију и друге организационе целине (без радија).

Подаци о просечно исплаћеној нето заради у Радио Београду по радним местима у периоду 10–12. 2015. године.

Информација Службе за план и анализу РТС-а о просечним примањима запослених у РТС-у у последњем кварталу 2015.

Зараде се обрачунавају и исплаћују на основу важећих законских прописа и интерних аката РТС-а: Колективни уговор, Систематизација и Правилник о награђивању.

Трезору РС сваког седмог у месецу се достављају подаци о свим исплатама у претходном месецу за сваког запосленог. Тим подацима обухваћена су сва примања која имају карактер зараде, а такође и остала лична примања: превоз, отпремнине, јубиларне награде, солидарне помоћи. Трезору се достављају и подаци о исплаћеним хонорарима.

У Прилогу који достављамо приказана су просечна нето примања по радним позицијама у последњем кварталу 2015. године. Радна места су груписана по сродности на 358 позиција.

Нето примањима су поред основне зараде обухваћени и сви додаци који имају карактер зараде, а то су: минули рад, фиксне накнаде – топли оброк и регрес, стимулација, прековремени рад, рад у дане празника, ноћни рад...

Распон укупних примања у РТС-у у последњем кварталу 2015. године је 1:9,5.

Просечна нето зарада по запосленом РТС-а исплаћена у последњем кварталу 2015. године (зарада за септембар, октобар и новембар) износи нето 47.886 динара (око 400 евра).

Према подацима о исплаћеним укупним примањима у последњем кварталу 2015. године месечну зараду већу од 100.000 динара прима 55 запослених (пословодство и део аутора), а зараду између 70.000 и 100.000 динара прима још 180 запослених (зараду већу од 70.000 динара прима око седам одсто запослених).

Вредновање радних места на основу важеће цене рада (бруто 13.500 динара умањено за 10 одсто) производи веома ниске основне зараде. Цена рада по коефицијенту у РТС-у није мењана од јула 2008. године до децембра 2013. године, а и последње повећање у 2013. години је анулирано применом закона о смањењу зарада за 10 одсто. Цена рада није повећавана због недостатка средстава. Да је у протеклих oсам година повећавана само пет одсто годишње, сада би за исплату зарада било потребно више око 100 милиона динара месечно (сада трошимо 280-285 милиона динара), а учешће зарада у укупним трошковима би се повећало са 30 на 45 одсто.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво