Социјални програм РТС-а

Информације о социјалном програму Радио-телевизије Србије

После једногодишњих припрема Управни одбор Јавног сервиса Србије усвојио је списак радника РТС-а обухваћених социјалним програмом. Од укупно 4.024 запослена радника, на социјални програм одлази њих 650, саопштио је Колегијум РТС-а.

Предлог програма решавања вишка запослених

Обавештење

Услови за спровођење социјалног програма договорени су између синдиката, менаџмента РТС-а и Владе Републике Србије. Радницима ће бити исплаћено по 200 евра за годину дана радног стажа, тако што ће РТС сносити половину трошкова, а надлежна министарства Владе Републике Србије другу половину.

Радницима стоји на располагању и могућност да се уместо овакве исплате определе за примање 10 просечних зарада на нивоу Републике Србије, плус 100 евра које обезбеђује РТС, наводи се у саопштењу. (Комплетну информацију можете видети на линку: Предлог програма решавања вишка запослених)

У складу са прописима, формирана је Комисија за жалбе која ће одлучивати о сваком евентуалном приговору.

Процена менаџмента је да у РТС-у има још око 1000 радника који испуњавају услове за одлазак, као технолошки вишак, што би ослободило места за запошљавање око 300 младих и стручних новинара, инжењера, техничара и графичара. Предвиђено је да се у две следеће године као технолошки вишак, број запослених смањује за по 500 радника, пише у саопштењу.

Одласком 650 радника на социјални програм и 211 запослених који прелазе у новоосновано Јавно предузеће Емисиона техника и везе, РТС штеди за трошкове програма и технолошку обнову око 10 милиона евра на годишњем нивоу.

На усвојеном списку за социјални програм је и 276 радника Радио-телевизије Приштина. У преговорима са надлежним министарствима договорено је да најмање 100 радника из тог састава, у првом реду запослених који живе у Звечану, Грачаници, Шилову, чине основу мреже српских медија на том делу Србије, са којима ће РТС потписати посебне уговоре о размени информација и пословној сарадњи.

Та мрежа српских медија на Космету биће организована као акционарска друштва. Радио-телевизија Приштина остаје у Статуту РТС, као неодвојиви део Медијског јавног сервиса Србије.

Истовремено, РТС преузима обавезу да у следећих месец дана у Прокупљу и Куршумлији формира своја дописниства како би тај део Србије био покривен у информативном погледу, наводи се у саопштењу Колегијума РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво