РТС КЛАСИКА, нови ТВ канал - јавна расправа

На основу чл. 14 Закона о јавним медијским сервисима Републике Србије, ЈМУ РТС објављује почетак јавне расправе о предлогу за увођење нове медијске услуге, новог ТВ канала „РТС КЛАСИКА“.

Сви заинтересовани могу учествовати у расправи и своје предлоге и коментаре послати на адресу електронске поште rtsklasika@rts.rs у року од 30 дана од дана објављивања овог позива.

За својих 60 година постојања РТС је стекао невероватну програмску ризницу, са којом могу да се мере само архиве најбољих европских телевизија.

Гледаност, углед и утицај РТС-а сваким даном добија додатни значај у ситуацији када национални комерцијални медији, под економским притиском, и нелојалном конкуренцијом кабловских канала и других тржишних околности, одустају од програмских шема са садржајима од јавног интереса. Према свим истраживањима, гледаоци на првом месту желе квалитетан домаћи програм. Практично једини продуцент који има интерес, обавезу, али и адекватне ресурсе да покрије све сегменте друштвеног и културног живота у Србији је РТС.

РТС је зато спреман да у јавном интересу одговори на захтеве гледалаца и потребе друштва и телевизијског тржишта у земљи, покретањем новог специјализованог, едукативног TB канала који ће се бавити класичном музиком. Број запослених професионалаца, стручне редакције, студијски и други технички капацитети, музичка продукција са више оркестара, хорова и дискографском кућом, као и мрежа дописништава гарантују врхунски квалитет програма.

Програми ће у почетном периоду бити базирани на постојећој продукцији РТС, али и на богатој архиви РТС-а. У фази развоја услуге, планирано је да се производе и посебни програми намењени за ексклузивну дистрибуцију путем кабловског канала РТС Класика.

Треба напоменути и да развој технологије не иде на руку архиви РТС-а, која је великим делом реализована у СД ПАЛ, и да за пар година неће бити атрактивна корисницима који ће моћи да прате бројне ХД и УЛТРА ХД TB канале. Тако да је прави тренутак да се овај програмски ресурс стави на располагање корисницима, гледаоцима у земљи и дијаспори.

Технички услови

Предвиђено је да се TB канал РТС Класика дистрибуира преко ИПТВ, ОТТ и кабловских и других дистрибутивних система.

РТС поседује неопходне техничке ресурсе за припрему програма. Овај процес ће ићи упоредно са дигитализацијом и репарацијом архиве РТС-а, што представља важну секундарну добит пројекта од суштинског значаја за очување аудио-визуелне културне баштине Србије.

РТС има обезбеђен плејаут систем за све канале, док ће дигитални сигнал даље, од РТС-а до корисника, дистрибуирати оператери са којима ће РТС склопити уговор о дистрибуцији.

Корисници сервиса

Развојем технологије дистрибуције, као и пословном политиком РТС-а и формирањем ОТТ сервиса РТС Планета створени су услови да канал РТС Класика буде доступан свим потенцијалним гледаоцима овог канала. Планирано је да се канал РТС Класика прикључи Пакету канала РТС који се иницијално дистрибуира у оквиру сервиса Телекома Србија. ТВ канал РТС Класика ће бити понуђен и свим другим заинтересованим дистрибутерима у наредном периоду.

Начин финасирања

Нови канал РТС Класика ће као и други канали РТС Пакета бити финасиран приходима од пласмана права на дистрибуцију овог канала корисницима.

РТС већ остварује приходе од права на дистрибуцију својих специјализованих канала, који покривају и иницијалне трошкове покретања канала РТС Класика.

У складу са постојећим регулативом, предлажемо да се омогући простор за оглашавање на каналу РТС Класика (радни назив) у дужини од 6 минута на 60 минута. С озбиром на тржишно ограничени домет канала, оглашавање на РТС Класика (радни назив) представљаће додатну вредност у понуди оглашивачима и неће бити нуђено као посебна услуга.

Остварени приходи ће покрити трошкове реализације канала и обезбедити средства која ће моћи да се реинвестирају у продукцију нових програма и наставак дигитализације и архивирања постојећег аудиовизуелног културног блага.

Оцена могућег утицаја на конкуренцију

У овом тренутку, већи број компанија на тржишту електонских медија пружа медијске услуге специјализованих TB канала. Лидер је РТВ Пинк са преко 100 канала, ту је СББ са бројним каналима као што су Спорт клуб, Н1, Гранд, ИДЈ, Коперникус са више TB канала, Прва ТВ и Б92 са Првом плус, Mакс, Bорлд , Арена са 5 канала, Р медија са Агро и Женском ТВ, ту су и МТВ, ВХ 1, ДМ Сат и бројни други музички канали.

РТС Класика се, својим концептом и опредељењем да емитује врхунска извођења дела класичне музике, издваја од осталих музичких канала. РТС Класика је истовремено и образовни канал и сигурно ће значајно и позитивно програмски утицати на телeвизијско тржиште у земљи. Надамо се да ће инспирисати и друге пружаоце медијских услуга да посвете пажњу класичној музици.

Образложење нове медијске услуге

Јавни медијски сервис РТС пружањем нове медијске услуге телевизије - РТС Класика, односно, аудио-визуелне медијске услуге на захтев, жели да допринесе (у општој медијској ситуацији у којој приватни медији немају економских ни продукцијских могућности да емитују довољно квалитетног музичког програма) и оствари додатну вредност, у смислу испуњавања демократских, социјалних и културних потреба друштва и програмских обавеза предвиђених одредбама члана 7 Закона о јавним медијским сервисима.

Програмски разлози

Класична или уметничка музика новије продукције нема довољно простора на основним каналима РТС-а, а у складу са потребама савременог гледаоаца и понуди других садржаја.

У функцији општег образовања РТС, у данашњим медијским условима у земљи, мора грађанима да понуди програм са класичним уметничким музичким садржајем.

На каналу РТС Класика ће се емитовати класична или уметничка музика, уз сродне жанрове (џез, музичка фузија, експериментална и примењена музика) као и повезани телевизијски садржаји, образовне емисије и сценска дела са доминатном музиком, током 24 часа дневно.

Из богатог фундуса РТС издвајамо формате који се могу класификовати као: концерти, документарне - тематске или портретске емисије, студијске емисије, визуелизација музике и видео спотови, мале форме и мале игране форме, музички филмови, магазинске емисије, снимци балетских и оперских представа домаће и стране продукције, адаптације сценских дела, снимци музичких догађаја.

Програмски садржаји ће се класификовати кроз сегменте типа: Музички времеплов где ће се емитовати стара студијска емисија као што је „Суботом увече", Визуелизација музике - сегменти резервисани за видео спотове класичне музике и емисија као што је „Видео тилт", Музичка сцена - сегмент у оквиру које би се емитовале опере и балети, Портрети уметника - простор за емитовање појединачних портрета уметника. Своје место у програмској шеми имаће јасно профилисани серијали, а из емисија и концерата издвајаће се и појединачне нумере у којима се изводе арије, ансамбли, инструментални комади, балетске минијатуре који ће имати функцију интермеца између већих форми.

Јавни интерес, у складу са законом којим се уређује област јавног информисања, који јавни медијски сервис остварује кроз ТВ канал РТС Класика:

  • Унапређење општег образовања;

  • Афирмисање националних културних вредности српског народа и националних мањина које живе у Републици Србији, као и зближавање и прожимање њихових култура;

  • Развијање културе и уметничког стваралаштва;

  • Благовремено обавештавање о актуелним збивањима у свету и о музичким, културним и осталим цивилизацијским достигнућима;

  • Развој медијске писмености становништва;

  • Неговање хуманих, моралних, уметничких и креативних вредности;

  • Информисање наших грађана у иностранству, као и припадника српског народа који живи ван територије Републике Србије;

  • Представљање културног наслеђа и уметничког стваралаштва у земљи и иностранству;

  • Информисање иностране јавности о догађајима у Републици Србији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару