Јавна расправа: Пакет канала РТС-а Радио Београд - Tематски канали Радио Београда

На основу чл. 14 Закона о јавним медијским сервисима, ЈМУ РТС објављује почетак јавне расправе о предлогу за увођење нове медијске услуге, Пакет канала РТС –а, тематских канала Радио Београда коју чине: РТС Радио Београд – "Плетеница" - народна музика, РТС Радио Београд - "Поп – рок акорд" - музички канал поп и рок музике, РТС Радио Београд – "Увек зелено" - канал евергин музике, РТС Радио Београд - "Радосница" - дечји програм.

Сви заинтересовани могу учествовати у расправи и своје предлоге и коментаре послати на адресу tematskikanalirb@rts.rs у року од 30 дана од дана објављивања овог позива.

Као део Јавног медијског сервиса Србије у жељи да програмски садржаји Радио Београда буду доступни свим грађанима Србије и шире без ограничења, да одговарају потребама друштва са мерљивим резултатима произведеног и емитованог медијског садржаја, кроз нову линеарну медијску услугу радија желимо да понудимо највиши квалитет прoизведеног и емитованог програма који ће бити доступан широј јавности.

У ситуацији када национални комерцијални медији, под економским притиском и нелојалном конкуренцијом кабловских канала и других тржишних околности, одустају од општих програмских шема са садржајима од јавног интереса, слушаност, углед и утицај РТС Радио Београда сваким даном расте.

Према свим истраживањима, слушаоци желе квалитетан домаћи програм. Практично једини продуцент који има интерес, обавезу, али и адекватне ресурсе да покрије све сегменте друштвеног живота у Србији јесте РТС.

РТС Радио Београд прати и прилагођава се трендовима које диктирају нови медији.
Развојем WEB технологија, радио садржај је постао доступан ширем аудиторијуму. Ограничење домета радиjа, које је одувек било присутно када је radio broadcast у питању, појавом Интернета и WEB технологија је превазиђено. Конзументи Интернета имају другачије навике и потребе. РТС Радио Београд је препознао потребу да и овом аудиторијуму понуди своје садржаје и спреман је да у јавном интересу, покретањем нове медијске услуге - пакет тематских канала Радио Београда, чији се концепти и образложења налазе даље у тексту, одговори на захтеве савременог слушаоца и потребе друштва и радијског тржишта у начину пласмана програмског садржаја.

РТС Радио Београд поседује неопходне људске ресурсе за припрему и реализацију Тематских канала Радио Београда. Креативност кадрова има веома значајан удео у остваривању зацртаних програмских циљева. Врхунски квалитет програма тематских канала Радио Београда, гарантују професионалци, стручне редакције, музички уредници, дизајнери звука, монтажери, новинари, продуценти.

РТС Радио Београд, обезбеђује ''плејаут'' систем за све канале а сигнал ће, до крајних корисника, дистрибуирати преко РТС Планете и дигиталних земаљских предајника за радијско емитовање (када се за то створе услови у Републици Србији).

РТС Радио Београд поседује неопходне техничке ресурсе за припрему и реализацију програма. Процес се одвија упоредо са дигитализацијом архива што представња важну секундарну добит пројекта што је од суштинског значаја за очување звучног архива Радио Београда који представља културну баштину Србије.

КОРИСНИЦИ СЕРВИСА

Почeтак рада ОТТ платформе РТС Планета је омогућио Радио Београду да се представи новим тематским каналима базираним на звучном архиву Радио Београда и текућим садржајима Програма Радио Београд.

Платформа омогућава грађанима Србије и дијаспоре доступност програмских садржаја на било ком медију.

Пакет канала РТС Радио Београда ће се дистрибуирати као посебан сервис који не чине основни пакет канала.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НОВЕ МЕДИЈСКЕ УСЛУГЕ

РТС Радио Београд, као кућа која има најбогатији звучни архив и квалитетну постојећу продукцију, жели да, пружењем нове медијске услуге пакет канала РТС тематских канала радија, допуни примарну функцију Јавног сервиса, допринесе презентацији свих вредности у смислу испуњења демократских, социјалних и културних потреба друштва и програмских обавеза предвиђених одредбама члана 7. Закона о јавним медијским сервисима.

Пакет канала РТС Радио Београда се покреће пре свега:

Ради задовољавања потреба грађана за програмским садржајима који обезбеђују очување и изражавање културног идентитета српског народа и националних мањина, водећи рачуна да мањине прате одређене програмске целине и на свом матерњем језику;

Ради афирмисања националних културних вредности српског народа и националних мањина који живе у Републици Србији, као и зближавања и прожимања њихових култура;

Ради развијања културе и уметничког стваралаштва;

Ради унапређивања општег образовања;

Ради развоја медијске писмености;

Ради неговања хуманих, моралних, уметничких и креативних вредности;

Да допринесе задовољавању забавних, рекреативних и других потреба грађана;

Ради представљања културног наслеђа и уметничког стваралаштва у земљи и иностранству, путем ОТТ платформе РТС Планета.

ПРОГРАМСКИ КОНЦЕПТ КАНАЛА
РТС/ РАДИО БЕОГРАД - ПЛЕТЕНИЦА

Нови тематски канал Радио-телевизије Србије презентоваће квалитетне музичке садржаје народне музике намењене свим грађанима друштва. Циљ нам је представљање богатог и квалитетног музичког архива, аудио записа Фонотеке Радио Београда, трајних снимака и емисија са циљем едуковања и формирања укуса слушалаца као и упознавање са народним стваралаштвом, најквалитетнијим снимцима познатих уметника народне музике, народних анасмбала и солиста забележених током, 94 године дугој историји Радио Београда.

РТС/ РАДИО БЕОГРАД ПЛЕТЕНИЦА ће понудити прави избор слушаоцима, домаћим љубитељима квалитетне народне музике али и онима широм света.

Садржај: снимци Музичке продукције РТС, аудио записи бројних концерата народног оркестра и народног ансамбла РТС са солистима, наступи на фестивалима, трајни снимци из Фонотеке Радио Београда најзначајнијих интерпретатора уметника и солиста традиционалне народне музике, композиције компоноване у духу традиционалног народног стваралаштва, староградске песме и романсе, варошке песме, инструментална музика (народне игре), ромска и војвођанска музика, етно музика Србије, аудио записи етно група, world music, издања ПГП РТС (старија и новија продукција).

Поред тога, у програмској шеми канала Плетеница, наћи ће се бројне музичке емисије и рубрике народне музике из текућих програма Радио Београда и Архива. Неке од њих су: „Етника", „Тихо ноћи", „Од злата јабука", „60 најлепших народних песама", „Миленино коло", „Записи о песми", „Музичка плетеница", „1001 траг", „Фијакер"...

РТС Радио Београд Плетеница, едуковаће слушаоце кроз емисије о историјату народне музике, врхунским интерпретаторима, композиторима, ансамблима, оркестрима...

Доминираће концертни снимци у фрагментима или целини, одабране нумере, РТС продукције.

Тематски канал РТС Радио Београд Плетеница је идеално место за концертне снимке ансамбала Музичке продукције РТС, домаћих извођача народне музике, фестивала, промоцију нових издања ПГП РТС.

На овај начин представићемо најквалитетније садржаје, пре свега у сопственој продукцији, што ће у многоме допринети сазнању традиционалних, културних, историјских вредности од општег значаја.

ПРОГРАМСКИ КОНЦЕПТ КАНАЛА
РТС/ РАДИО БЕОГРАД „Поп-рок акорд"

Музички канал намењен слушаоцима домаће и стране поп и рок музике у коме ће бити представљен вишедеценијски музички архив Радио Београда, као и музичка остварења дискографске куће ПГП РТС и других домаћих и страних продукција. Поред архивске грађе, програмску шему ће употпунити и актуелни музички садржаји, емисије и рубрике програма Радио Београда.

Основна идеја је промоција квалитене поп и рок музике на креативан начин. Највећа музичка имена, врхунски певачи, инструменталисти, групе, које су оставиле трага у историји домаће и стране музике као и аутори који својим квалитетним музичким стваралаштвом заслужују посебну пажњу.

Доминираће концертни снимци у фрагментима или целини, одабране нумере, пре свега домаћа продукције што је основна карактеристика канала, у односу на друге радијске програме. У мањем проценту биће заступљена музика „уживо" из региона и иностранства.

Канал је иделано место за снимке концерата поп и рок музике, музичких фестивала као и промоцију нових издања ПГП РТС и других домаћих продукција као и представљање младих музичара.

Програм у целини чине аудио записи златног доба поп и рок музике, (60-те, 70-те, 80-те...), антологијске плоче и друга издања ПГП РТС као и дискографска остварења уопште.
Неизоставни су аудио записи концерата са најзначајнијих музичких догађаја кроз историју: Зајечарска Гитаријада, Месам, Арсенал Фест, Бир Фест... снимци највећих имена домаће и регионалне музичке сцене, концертна извођења. Значајно место заузеће инструментална, филмска, алтернативна музика, концертни наступи у Студију 6 Радио Београда.
Саставни део програмске шеме су и актуелни програмски формати Програма Радио Београда.

ПРОГРАМСКИ КОНЦЕПТ КАНАЛА
РТС/ РАДИО БЕОГРАД - УВЕК ЗЕЛЕНО

Тематски канал РТС Радио Београда „Увек зелено", је музички канал намењен љубитељима светске и домаће евргрин музике. Квалитетне мелодије забавне музике, некада популарне, које се и данас радо слушаjу, никада не заборављају, заштитни су знак овог канала.

Евергрин музиком будимо носталгију за прошлим временом и успоменама које су остале заувек. Вратићемо се у 50 - те, 60 - те, 70 - те године, незаборавних песама врхунских извођача. Подсетићемо се на светске хитове: „Још један дан живота", „Халиско", „Мама Хуанита"... Сви, чим би се појавили, били би одмах препевани те у извођењу наших певача, доступни домаћим слушаоцима захваљујући пре свега ентузијазму ПГП-а.

Програм у целини чине аудио записи златног доба забавне музике, антологијске плоче и друга издања ПГП РТС као и дискографска остварења домаће и светске продукције.

Евергрин бисером „Под сјајем звезда" у извођењу Квартета Предрага Ивановића, најављујемо домаћу забавну музику. Значајно место заузеће и Шлагери са југословенских фестивала забавне музике: „Београдско пролеће", „Ваш шлагер сезоне", „Опатија", „Песма лета", „Сплитски фестивал", „Омладински фестивал Суботица''... Хитови тога времена: „Звиждук у 8", „Душо моја", „Обриши сузе драга", „Дуга топла ноћ", „Сунчане фонтане", „Почнимо љубав из почетка"... постали су евергрин а извођачи Ђорђе Марјановић, Лола Новаковић, Бети Ђорђевић, Боба Стефановић... музичке звезде које се не гасе.

РТС Радио Београд „Увек зелено", едуковаће слушаоце о историјату светске и домаће забавне евергрин музике.

Учинићемо овај Канал иделаним простором за снимке концерата забавне музике, са светских музичких фестивала. Један од најзначајнијих, Сан Ремо, изнедрио је бројне светске хитове - „Come la viole", „Volare", „24000 baci", „Una lacrima sol viso", „Vino amaro".Интересантно је да су својевремено, исте вечери када би се појавили, били препевани у Студиу 6 и већ сутрадан емитовани на таласима Радио Београда.

Незаобилазни су великане француске шансоне: Жак Брел, Едит Пјаф, Шарл Трене, Морис Шеваље, Жорж Брасенс... Подсетићемо се на Џина Келија, Фреда Астера, читаву плејаду величанствених певача: Пет Буна, Том Џонса, Нет Кинг Кола...

Незаборавни хитови: Грк Зорба, Деца Пиреја, Продавачица љубичица... као и друштвене игре: самба, румба, ча ча ча, салса, танго, валцер, подсетиће нас на романтику тога времен. Представићемо и велике оркестре Глена Милера, Каунта Бејзија, Дјука Елингтона, Бенија Гудмана...

Неизоставни су аудио записи концерата са најзначајнијих светских музичких догађаја кроз историју.

ПРОГРАМСКИ КОНЦЕПТ КАНАЛА
РТС/ РАДИО БЕОГРАД - РАДОСНИЦА

РТС РАДИО БЕОГРАД „РАДОСНИЦА" је дечји канал. Програм је намењен деци и родитељима. У програмској шеми канала за децу, поред музике, наћи ће се најбоље емисије реализоване у оквиру Програма за децу и младе Радио Београда 1, као и култне радио драме за децу из богате архиве Драмског програма Радио Београда 2. Ту су и постојеће емисије садашње продукције.

РТС Радио Београд поседује богату архиву садржаја намењеног најмлађима. Програм за децу и младе Радио Београда 1, постоји пуних шест деценија.
Фонотека радио Београда чува многобројне снимке хора Колибри и Дечјег хора, који делују у оквиру Музичке продукције РТС, дечје драме, дечје емисије, записе са бројних дечјих фестивала.

Музички садржај програма заснован је на богатој понуди намењеној деци ПГП РТС и других домаћих и страних продукција. Доминираће квалитетна музика, на којој су одрастале бројне генерације, познатих аутора и извођача: Љубивоја Ршумовића, Драгана Лаковића, Миње Суботе... многих познатих глумаца, младих аутора и извођача музике за децу чији је учинак веома значајан. Неће изостати ни музика из цртаних филмова и популарних серија за децу. Из музичког програма овог канала не би требало изоставити ни жанрове и ауторе чија музика није примарно, нити искључиво компонована за децу а обухвата стваралаштво од рокенрола до савременог звучног израза. Уз пажљив одабир и промишљање, деци ће се представити жанрови и извођачи са акцентом на домаће саставе, са текстовима на српском језику.

Драмски архив за децу чува значајне ауторе, од Душка Радовића до Антоана де Сент Егзиперија, велике глумачке улоге у књижевно најзначајнијим причама и драмама: Пипи дуга чарапа, Алиса у земљи чуда, Мали принц...То је јединствена прилика да се чују гласови, данас цењених глумаца док су били деца попут: Небојше Глоговца, Николе Ђуричка, Хане Селимовић, Николе Које и других.

Поред набројених садржаја, посебно место у програму заузеће и емисије постојеће продукције програма Радио Београда: „Добро јутро децо", „Поштована децо", ''Клинцијада"...

Циљ канала је да негује будућу публику Радио Београда и помогне њиховим породицама да израсту у здраве и образоване личности. Радио Београд на овај начин промовише и штити од заборава богат архив, обезбеђује простор за све нове садржаје који посвећено настају и који ће се стварати на свим програмима Радио Београда.

Радио Београд поседује огромно архивско национално благо које ће на овај начин бити представљено домаћим слушаоцима, Европи, целом свету.

Покретање пакета специјализованих тематских канала Радио Бeограда, допринеће очувању културне баштине сачуване у нашој архиви - фонотеци једној од најбогатијих у Европи.

На овај начин представићемо најквалитетније садржаје, пре свега у сопственој продукцији, што ће у многоме допринети сазнању традиционалних, културних, историјских вредности од општег значаја.

Прилог: Одлука генералног директора ЈМУ РТС Драгана Бујошевића

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару