РТС Наука нови ТВ канал - јавна расправа

На основу чл. 14 Закона о јавним медијским сервисима, ЈМУ РТС објављује почетак јавне расправе о предлогу за увођење нове медијске услуге, новог ТВ канала „РТС Наука“.

Сви заинтересовани могу учествовати у расправи и своје предлоге и коментаре послати на адресу rtsnauka@rts.rs  у року од 30 дана од дана објављивања овог позива.

Гледаност, углед и утицај РТС-а сваким даном расте и добија додатни значај, у ситуацији када национални комерцијални медији, под економским притиском и нелојалном конкуренцијом кабловских канала и других тржишних околности, одустају од општих програмских шема са садржајима од јавног интереса.

Према свим истраживањима, гледаоци на првом месту желе квалитетан домаћи програм. Практично једини продуцент који има интерес, обавезу, али и адекватне ресурсе да покрије све сегменте друштвеног живота у Србији јесте РТС.

РТС је спреман да у јавном интересу одговори на захтеве гледалаца и потребе друштва и телевизијског тржишта у земљи, лансирањем ТВ канала РТС Наука, чији се концепт и образложење налазе даље у тексту. Број запослених професионалаца, стручне редакције, студијски и други технички капацитети, као и мрежа дописништава гарантују врхунски квалитет програма.

Програм канала РТС Наука у почетном периоду биће базиран на постојећој продукцији, али и на богатој архиви РТС-а, коју чини више од 160.000 сати програма. Такође је планирано да се наменски производи и нови програмски садржаји емитују премијерно на РТС Науци. Део новог програма производиће и независне продукционе куће на основу посебног програмског конкурса, који ће бити организован.

Предвиђено је да се овај канал дистрибуира преко ИПТВ, ОТТ и кабловских дистрибутера. РТС поседује неопходне техничке ресурсе за припрему програма.
РТС је обезбедио плејоут систем за овај канал, а дигитални
сигнал од РТС-а до корисника, дистрибуираће даље оператери
са којима ће РТС склопити уговор о дистрибуцији.

Корисници сервиса

Развојем технологије дистрибуције, као и пословном политиком, показало се да Телеком Србије пружа адекватну платформу за експлоатацију програмских ресурса РТС-а, и у земљи и у иностранству. Тако да је иницијална дистрибуција предвиђена у пословно-техничкој сарадњи са Телекомом Србије.
Канал РТС Наука дистрибуираће се као посебан сервис који не чини основни пакет канала.

Образложење нове медијске услуге

Јавни медијски сервис жели да пружањем нове медијске услуге, "РТС Наука" допуни примарну функцију јавног сервиса, у смислу испуњавања демократских, социјалних и културних потреба друштва и програмских обавеза предвиђених одредбама члана 7. Закона о јавним медијским сервисима. "РТС Наука" се покреће пре свега:
- да унапреди истинито, благовремено, потпуно, непристрасно и професионално информисање грађана из области науке и образовања у најширем смислу;
-да допринесе непристрасном обрађивању политичких, историјских, привредних, социјалних, здравствених, културних, образовних, научних, еколошких и других питања, омогућавајући равноправно сучељавање различитих становишта;
-да допринесе благовременом обавештавању о актуелним збивањима у свету и о научним, културним и осталим цивилизацијским достигнућима;
-ради унапређивања општег образовања, здравственог образовања и образовања у вези са заштитом животне средине;
-ради афирмисања националних културних вредности српског народа и националних мањина које живе у Републици Србији, као и ради зближавања и прожимања њихових култура;
-ради развоја медијске писмености становништва;
-ради неговања хуманих, моралних, уметничких и креативних вредности;
-ради информисања наших грађана у иностранству, као и припадника српског народа који живе ван територије Републике Србије, преко ОТТ и других дистрибутивних платформи;

Програмски концепт

Нови тематски канал Радио-телевизије Србије презентоваће научне и образовне садржаје намењене свим грађанима српског говорног подручја.
Циљ научно-образовног тематског канала РТС-а јесте да савременом гледаоцу приближи садржаје из науке, културе и уметности, тако да њихово присуство учини применљивим и корисним у свакодневном животу.
У складу са новим технологијама, модерним условима живота и промењеним потребама савременог човека, тематски канал РТС Наука откриваће лепоте науке; промовисаће научне чињенице, достигнућа и врхунска открића; представљаће научне раднике, студенте и ученике са високим резултатима у појединим научним областима, као и домаће научне институције и установе културе; презентоваће глобално прихваћене моделе едукације; промовисаће официјелне уметничке токове, али и свако авангардно, експериментално и иновативно стваралаштво; и најзад, популарисаће знање као незаменљиви део живота у новом добу. Овај канал ће посебну пажњу посветити примени науке, то јест нових научних сазнања у свим друштвеним активностима, са посебним акцентом на привреду.

Таквим програмом науке и образовања, РТС ће још једном представити озбиљну алтернативу у укупној медијској понуди, чиме ће фаворизовати истинске и трајне вредности на којима се темељи идентитет нашег народа.

Програмска шема канала РТС Наука биће базирана на богатој продукцији научног, образовног, документарног и школског програма Јавног сервиса Србије, на признатим и награђиваним серијалима и емисијама, чији аутори имају дугогодишње искуство стварања врхунских телевизијских садржаја из домена науке и културе.

Неке од афирмисаних емисија и серијала РТС-а, које ће наћи своје место у програмској шеми канала РТС Наука јесу: Светски изазов, Историја науке, Сањање будућности, Научни интервју, Контекст, Лабораторија славних, Научни кафе, Успон идеја, Иновације - Корак даље, Еcce Homo, Научни графити, Свет сутрашњице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару