Пет канала РТС – Јавна расправа

На основу чл. 24 Закона о јавним медијским сервисима, ЈМУ РТС објављује почетак јавне расправе о предлогу за увођење нове медијске услуге „Пакет канала РТС“. Сви заинтересовани могу своје предлоге и коментаре послати на адресу petkanala@rts.rs у року од 30 дана од дана објављивања.

РТС обавештава јавност да се о новој медијској услузи „Пaкет канала РТС" говорило и на јавним расправама које је организовао Програмски одбор РТС-а у Нишу 8. 10. 2015. године, Суботици 15. 10. 2015. и у Београду 22. 10. 2015. године, на којима су учествовали представници академских заједница, организација цивилног друштва и друге невладине организације. На овим јавним расправама свима је дата могућност расправе, сугестија и предлога о „Пакету канала РТС".

У циљу што веће транспарентности, РТС организује посебну јавну расправу посвећену искључиво „Пакету канала РТС". (предлоге и коментаре послати на адресу petkanala@rts.rs) Ради се о следећим каналима и сервисима РТС-а:

РТС 24/7 – Информативни програм
РТС Драма – Филмски и серијски програм
РТС Трезор – Архивски програм
РТС Музика – Музичка телевизија
РТС Живот – Породични канал
РТС Коло – Музички и документарни канал
РТС Полетарац
РТС VoD i sVoD
РТС Слушаоница

РТС 24/7 – Информативни програм

Један од главних програмских задатака РТС-а кроз покретање нових кабловских канала јесте формирање 24-часовног информативног програма. Програм канала „РТС 24/7" наслања се на постојећу програмску шему Информативног програма РТС-а и сачињен је од текућих ударних емисија информативне редакције РТС-а. Програм је надопуњен репризама емисија текуће продукције Информативног програма РТС-а. Из актуелне продукције РТС-а, на каналу „РТС 24/7" репризно ће се приказивати емисије: "Око магазин", "Да, можда, не", "Интервју", "Сведок", "Упитник", "Са Европом на ти", "Србија на вези", "Реч на реч", "Печат времена", "Датум", "Верски календар", "Грађанин", "Шта радите, бре?", "Живот и стандарди". Архива РТС-а, са посебним акцентом на емисије које су настале у оквиру документарне редакције, употпуњује и заокружује програм канала 24/7, с циљем да се архивски материјал тематски и програмски наслања на актуелна дешавања.

У ванредним ситуацијама, као и тематски мотивисаним ад хок приликама које захтевају потпуније и континуирано информисање, канал „РТС 24/7" емитоваће специјалне, наменски реализоване програме, који за сврху имају правовремено, објективно, коректно и непристрасно информисање, што је и један од кључних задатака јавног сервиса, а за које не постоји увек адекватан простор на терестријалним каналима РТС-а.

РТС има све неопходне ресурсе за реализацију канала „РТС 24/7" – изузетно снажну Редакцију информативног програма, као и јединствену мрежу од 24 дописничка центра у земљи. Ова мрежа, у пуној програмској функцији, омогућује посебан квалитет канала и доприноси преко потребној информативој децентрализацији програмских садржаја. Локалне и регионалне станице све теже функционишу, притиснуте лошом економском ситуацијом, високим таксама и нелојалним пословањем кабловских оператера. Унапређење информисања грађана о дешавањима у локалним срединама постаје један од приоритета РТС-а. Важно место на новом каналу РТС-а добиће и економске теме које подстичу равномерни регионални развој привреде и промоцију МСП сектора.

Како би се ишло у корак с нових техничким и технолошким развојем, канал „РТС 24/7" биће у синергији са Интернет порталом РТС-а – најактуелније информације и одабрани коментари посетилаца портала своје место ће проналазити на новом каналу. Размена информација одвијаће се у оба смера.

РТС Драма – Филмски и серијски програм

РТС је најуспешнији продуцент играног, серијског и филмског програма у региону. Овај програм гледаоци дуго очекују, како у земљи тако и у региону и свету. Процена је да ће његово покретање смањити и бројне пиратске пројекте и сервисе (ВоД базе, па чак и читаве канале).

Популарност серијског и играног програма РТС-а огромна је и сваким приказивањем расте. Најбољи пример је "Бољи живот", који је постао најпопуларнији серијски програм десет, па затим и двадесет година након премијерног приказивања. Слично је и са "Отвореним вратима", која су тек данас стекла култни статус. Наравно, ту је, између осталог, и Шотрин опус, чије су серије на РТС-у постајале "евергрин" премијерним емитовањем.

РТС је годинама био и главни партнер домаћој кинематографији, стекавши ексклузивна права на емитовање најпопуларнијих домаћих филмова.

У "трезору" РТС-а постоје још многа неоткривена блага Играног програма Телевизије Београд – серије и филмови за које су сценарија писали Борислав Пекић, Данило Киш, Александар Поповић, Душан Ковачевић, Бранко Ћопић, Антоније Исаковић, Мирко Ковач, Радивоје Лола Ђукић, Момо Капор, Брана Црнчевић, Гордан Михић, Слободан Стојановић, режирали Славољуб Стевановић Раваси, Пуриша Ђорђевић, Живојин Павловић, Емир Кустурица, Горан Марковић, Горан Паскаљевић, Ђиђа Карановић, Саво Мрмак, Здравко Шотра. Програмски архив чине читави циклуси оригиналних и документарних драма, адаптација класичних и савремених дела домаће и стране литературе, дугометражних филмова, снимака позоришних представа, монодрама, драмских и хумористичких серија, уметничких екранизација поезије најпознатијих српских и југословенских песника...

РТС Трезор – Архивски програм

РТС Трезор је име канала који се бави ТВ носталгијом, односно антологијским садржајима из 57 година ствараног архива РТС-а. Повратак бренда "Телевизија Београд" сигурно ће обрадовати гледаоце.

Програмска шема овог канала биће развијена на бази познате шеме ТВ Београд. Дакле, мали (школски) програм пре подне, цртани филмови у 19.15, ТВ драме понедељком у 20.00.

У програмској шеми наћи ће своје место и снимци култних емисија из културе, серијала о друштву попут "Петком у 22", "Рам за неколико поза", "Кино око", документарних програма попут емисије "Караван", "С камером кроз свет", "Круг", "Људи говоре", "Из наших крајева", "Међу нама", шоу-програма: "Образ уз образ", "Шоу Седморице младих", "Максиметар", музичких емисија "Рокенролер", "Хит месеца", дечјих емисија "На слово, на слово", "Полетарац", "Коцка, коцка, коцкица", "Приче из Непричаве", "Коларићу Панићу", "Метла без дршке", "Митови и легенде античких народа", као и снимци информативних емисија попут старих Дневника, али и Београдског програма или Индиректа, ту су и снимци култних спортских догађаја...

Емитовање историје ТВ Београд истовремено је и отварање новог телевизијског факултета. Многе ствари које смо знали, заборавили смо, присиљени да, с временом, из различитих разлога, спустимо професионалне критеријуме. Подсећање на различите емисије и формате, као и новинарске стандарде ТВ Београд, помоћи ће и младим телевизијским ствараоцима да буду на нивоу легенди.

Део програма ће бити обезбеђен сарадњом и разменом архивског програма са другим националним телевизијама које су чиниле некадашњу ЈРТ.

РТС Музика – Музичка телевизија

Захваљујући позицији унутар РТС-а, ПГП је дискографска кућа која има најбогатију грађу и базу за креирање музичког канала у региону. ПГП је повезан са музичком продукцијом РТС-а коју чини више оркестара и хорова. Ту су и програми Радио Београда, који такође константно продуцирају нове музичке садржаје.

"РТС Музика" је музички канал који покрива све музичке жанрове, с једне стране рефлектујући укус домаће публике и пратећи дискографску индустрију, али, с друге, још значајније, непрестано едукује емитовањем уметнички вредне музике. По узору на познате светске музичке канале, који вешто обједињују текући и архивски музички садржај, овај канал представљаће поуздан избор љубитељима музике, али и својеврсни аналитички сервис када говоримо о критичком осврту на актуелности из комерцијалних и некомерцијалних музичких жанрова у Србији и региону.

Програмску шему канала „РТС Музика" чине текуће и архивске емисије Музичке редакције РТС-а, бројни концерти и спотови извођача ПГП-а, јединствена колекција легендарних концерата које је РТС покривао током претходних деценија, наступи свих оркестара и хорова Музичке продукције РТС-а. Канал "РТС Музика" би гледаоцима нудио тематске пакете музичког садржаја, у виду пажљиво одабраних комбинација архивског материјала и материјала новијег датума, са временским епохама, жанровима или трендовима.

Међу текућим форматима Јавног сервиса, који би у овом тренутку били саставни део програмске шеме канала „РТС Музика", налазе се емисије „Бунт", „Три боје звука", „Студио 6", „Недељом увече", „Ад Либитум", спотови ПГП РТС-а, снимци концерата оркестра РТБ-а, а канал је одличан полигон зa комплетнe преносe редовних музичких фестивала – од Гуче до Егзита. Од јединственог архивског садржаја на овим просторима, канал „РТС Музика" би за потребе своје програмске шеме користио обимну колекцију чувених емисија, попут „Рокенролера", „Хита месеца", бројних преноса „Евровизије", локалних избора за „Песму Евровизије", снимака концерата са претходних Егзита, фестивала...

Ово ће, вероватно, бити једини домаћи музички канал који ће велики простор посветити класичној, експерименталној, филмској музици, џезу, року, world музици. Канал ће посебне термине издвојити за музику за децу, јер једино РТС поседује адекватну музичку архиву која укључује и снимке хора Колибри, чија матична кућа је РТС.

РТС Kоло – Музички и документарни канал

„РТС Коло" је телевизијски пројекат који је значајан у функцији очувања традиционалних вредности у музици, култури, друштвеном понашању.

Пажљивим односом према непроцењивом значају српске баштине, тематски канал „РТС Коло" гледаоцима на занимљив начин, комбиновањем текућих, архивских и аналитичких капацитета Јавног сервиса, сумира његов специјализован садржај. Будући да се ослања на наше комплетно културно наслеђе, програмска шема канала „РТС Коло" посвећена је српској изворној, народној, етно музици, фолклору, традиционалној кухињи, као и уникатним обичајима свих локалитета. „РТС Коло" се бави очувањем и промоцијом природног и културног блага Србије, туристичких дестинација, чинећи га доступним за садашње и будуће генерације. Снимци блага Србије, реализовани у врхунској технологији, представљају идеалан материјал за визуелизацију најлепших традициoналних мелодија у различитим извођењима.

Пројекат "Шљивик", у продукцији РТС-а, показао је у ком смеру може да се развија савремена "народна" музика, базирана на најлепшим традиционалним мелодијама и песмама, без утицаја турбо-фолка.

Међу текућим форматима Јавног сервиса, који би у овом тренутку били саставни део програмске шеме канала „РТС Коло", налазе се популарне емисије „Шљивик", „Жикина шареница", „Енциклопедија за радознале", „Свирај оно наше", „Лети, лети, песмо моја мила", завидна колекција музичких нумера и спотова из сопствене продукције, као и архивски материјал, старе емисије посвећене, пре свега, народној музици и фолклору.

РТС Полетарац

„РТС Полетарац" је кабловски канал за децу и омладину. Школски и образовни програм Телевизије Београд, током 70-их и 80-их година прошлог века, играо је важну улогу у одрастању неколико генерација. И данас многи одрасли с носталгијом се сећају програма из тог времена, па често и преко друштвених мрежа сугеришу шта би могло да се репризира. Репризирањем антологијских емисија овог програма, старије генерације би се присетиле свог одрастања, а нове генерације добиле прилику да упознају богатство дечјег, образовног и школског програма.

Програм канала "РТС Полетарац" биће емитован у једном премијерном и три репризна слота од по шест сати у току једног дана. У програмској шеми своје место ће наћи култне емисије програма за децу Телевизије Београд, али и актуелне емисије које су део Научно-образовног програма РТС-а – "Полетарац, "Невен, "На слово, на слово", "Фазони и форе", "Приче из Непричаве", "Коцка, коцка, коцкица", "Метла без дршке", "Поштар Аца", "Пустолов", "Хиљаду зашто", "Лаку ноћ, децо", "Митови и легенде" и "Историја" са Владетом Јанковићем као приповедачем, "Путоказ", "Вуков ћошак", "Зоотека" "Снежна краљица", "Моје тело и ја", "Атом по атом", "Књига је да се чита", "С оне стране дуге", "Чик погоди ко сам", "Откривалица", "Децо, певајте са нама", "Сазвежђе белог дуда", "Плава птица", Кукурику шоу", игране серије "Бабино унуче", "Учитељ" и многе друге.

РТС VoD i sVoD

У складу са развојем технологије дистрибуције садржаја а у фази припреме за развој сопствене ОТТ платформе, РТС ће покренути и посебне медијске услуге видеа на захтев (VoD и sVoD) као допуну пакета линеарних ТВ канала.

РТС Слушаоница

Тонски записи у архиви Радио Београда су изузетно драгоцени културно-историјски документи, које је, у складу с развојем технологије, неопходно учинити трајно доступним слушаоцима радио-програма, али и новим корисницима медијских садржаја РТС-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару