Читај ми!

Стварамо – чувамо – дарујемо

50 година програмске акције „Књига солидарности“

Најстарија програмска акција Радио-телевизије Србије, односно Радио Београда, „Књига солидарности" данас, 6. октобра 2022, прославља 50 година постојања.

Слушаоци и гледаоци деценијама су дародавци акције „Књига солидарности" која за циљ има опремање школа и школских бибилотека широм наше земље и региона. Од оснивања 1972. године „Књига солидарности" је јединствена активност наше медијске куће која има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда где се говори, чита и пише на српском језику.

Поводом обележавања пола века постојања овогодишњи, рођендански циклус, започели смо у Републици Српској, у Гацку, седишту источног дела Херцеговине, где смо донирали 1.500 књига. Половина издања нашла се на полицама Основне школе „Свети Сава", а други део у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић". Обе школске библиотеке дуго нису обнављане. У сарадњи са Спортским савезом Србије и овог пута школама је поклоњена спортска опрема и реквизити. Поклоном, опремом Спортског савеза Србије, обрадовани су и ђаци истуреног одељења ОШ „Свети Сава" у селу Автовац.

Књига солидарности" до сада је више пута поклањала књиге у Републици Српској. Претходних година са виша хиљада књига допуњен је фонд библиотека у Мркоњић Граду, Подрашници, Језеру, Новом Граду, Рибнику, Требињу и др.

Тим који реализује Акцију, на челу са уредником Михаилом Шћепановићем, опремио је до сада на хиљаде библиотека у школама у Србији. И ове школске године у плану су и акције посвећене школама у сеоским срединама и са мањим бројем ученика. У просеку сваке године „Књига солидарности" уручи више од 12.000 књига широм Србије. Осим школа, Акција је допринела обнови и допуни библиотека у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленић, Куманица и Липањ, а више од 2.000 одабраних наслова стигло је у Хиландар и његов метох Каково.

Током пет деценија учешће у програмима „Књига солидарности" узели су најугледнија имена из области културног, просветног и уметничког стваралаштва. Захваљујући нашим слушаоцима, гледаоцима и читаоцима и РТС Издаваштву сакупљено је и подељено око три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помагала и, у сарадњи са Спортским савезом Србије и другим спортским организацијама спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације.

Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом „Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије. Уредник Михаило Шћепановић награђен је Златном значком КПЗ Србије.

 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво