Читај ми!

IN MEMORIAM: Драган Ж. Бабић

Драган Ж. Бабић (1950-2022) био је писац, музичар, новинар и сценариста. Написао је више књига за децу и сценарија за серије „Мој ујак" и „Зелена патрола". Аутор је књиге „Испод крова над главом" у издању Радио-телевизије Србије

Испод крова над главом
Драган Ж. Бабић
РТС Издаваштво, 2018.

 


КРОВ И ЧУВАРКУЋА

Где год да живите и како год да то радите, треба вам кров над главом. Без крова ништа нема смисла. Кров служи да вам не покисне акваријум и да не грејете звезде, а онемогућава и осматрање из ваздуха просторија као што су купатило или спаваћа соба. Дакле, приватних.
Значи, неопходан је. Свеједно је да ли је то подстана изнад вас, за вас је то таваница, или вам је изнад глава стварно прави таван пун паучине, разбашкарених старих лутака и медведа са све мудром и озбиљном совом.
Кровова има разних, тавана има којекаквих. Кроз неке води гарави оџак, неки имају прашњаву сијалицу, појединима се кроз мрак развлаче мусави и троми каблови и жице, а неки су умивени и чисти, чувају суво месо или се у њима суши веш.
Некада су кровови били свакакви и од свега и свачега, трске, сламе, траве, све док се неко није досетио да скаче по непеченој цигли и тако направи цреп. После му је остало само да измисли летве о које ће да их покачи, то јест по којима ће цреп да послаже. Киша више нема ту шта да тражи, ветар може само да провирује, најзад суво може да се живи...

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво