Одржана акције „Књига солидарности"

Грађани донирали више од 1000 књига за један дан.

 У традиционалној једнодневној акцији данас у РТС клубу грађани су донирали 1104 издања из својих кућних библиотека за Књигу солидарности РТС-а. Целокупна донација књига половином наредног месеца пронаћи ће своје место на полицама библиотеке гимназије у Ивањици која обележава век од оснивања. Одлуком уредника Књиге солидарности, мањи део књига, отићи ће за опремање библиотеке основне школе у Малој Плани, општина Прокупље.

 Поводом почетка нове сезоне програмске акције „Књига солидарности" организована је сада већ традиционална размена књига са грађанима који су желели да учествују у најстаријој програмској акцији Јавне медијске установе. Водећи се крилатицом „Имамо дар за даривање" слушаоци, гледаоци и читаоци РТС-а који су донели на поклон књиге из своје библиотеке заузврат су добили једно издање РТС Издаваштва. На овај начин, сви који то могу дали су лични, аутентични, допринос у опремању две школске бибилиотеке у Србији, а РТС је са своје стране захвалио појединцима на учешћу и подршци акције. Прикупљена донација у једнодневној акцији ове године биће поклон библиотеци гимназије у Ивањици која обележава век од оснивања.

Деценијама слушаоци и гледаоци радија и телевизије донатори су акције „Књига солидарности" која за циљ има опремање школа и школских бибилотека широм наше земље. Од оснивања 6. октобра 1972. године „Књига солидарности" је јединствена активност наше медијске куће која има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда тамо где се говори, чита и пише на српском језику.

Учешће у програмима „Књига солидарности" за ове четири деценије узели су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва. Захваљујући нашим слушаоцима, гледаоцима и читаоцима, сакупљено је више од три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помала и спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације. Захваљујући свима њима до сада је основано (или допуњено) 1400 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији.Обновљене су и допуњене библиотеке у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленићи, Куманица и Липањ, а више од 2000 одабраних наслова стигло је у Хиландар и његов метох Каково.

Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом „Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво