Промоција књиге и диска дечијих песама Радослава Граића - "Вуче, вуче, бубо лења"

Промоцији дечијих песама Радослава Граића, сабраних у јединствени компакт диск и књигу са нотним записима, присуствовао велики број музичких великана и стваралаца за децу.

Уз мелодије најслушанијих дечијих песама, добром расположењу и неспоредном разговору еминентних стваралаца за децу јуче је представљено јединствено наслеђе композитора Радослава Граића издање под називом „Вуче, вуче бубо лења" у продукцији Радио-телевизије Србије. Промоцији троструког компакт диска и књиге са нотним записима Граића у сали Дечијег културног центра Београд присуствововао је велики број стваралаца који су сарађивали са њим: Љубивоје Ршумовић, Миња Субота, Бранко Милићевић - Коцкица, Слободан Станишић, Зоран Симјановић, Раде Радивојевић, Зоран Лековић, Леонтина, Сергеј Ћетковић, Владимир Граић, Душан Свилар, диригенти свих дечијих хорова у Београду Љиљана Ранђеловић, Снежана Деспотовић, Биљана Брун и Невена Ивановић као и музички уредници Радио-телевизије Србије, куће у којој је Радослав Граић провео читав радни век име издавача.

 У име издавача ПГП-а и Издаваштва РТС говорили су Марко Милутиновић и Драган Инђић. Уз видео инсерте музичких нумера из Програмског архива РТС-а, публика је непосредно од Граића и његових сарадника чула како су настајале неке од најпознатијих дечијих песама, како су живеле на фестивалима за децу и неке од занимљивих тренутака у дугогодишњој и плодоносној каријери Радослава Граића. Сергеј Ћетковић и Иван Зекић су извели познате нумере које и и данас једнаким интензитетом живе међу најмлађима, док Граић неуморно наставља да компонује песме за младе и у својој осмој деценији живота.

 Током 50 година стваралаштва Радослава Граића настајала је музика за различите укусе - забавна, народна и - дечја. Поводом јубилеја аутора који је 30 година радио у Радио-телевизији Србије, ПГП РТС и РТС Издаваштво су недавно објавили троструки компакт диск и нотне записе дечјих песама које је Радослав Граић компоновао од краја шездесетих па до данас. Компакт-диск песама за децу и књига носе наслов „Вуче, вуче бубо лења", по једној од најпознатијих дечијих песама на овим просторима.

Књига „Вуче, вуче бубо лења" садржи нотне записе 57 дечијих песама компонованих на стихове 24 песника. Поред тога, објављени су и текстови песама тако да је издање својеврсна антологија дечијих песника различитих генерација и усмерења. Књигу краси 14 илустрација Џоје Ратковић-Гавеле. 

 Све песме из збирке налазе се и на истоименом троструком компакт диску Продукције грамофонских плоча РТС.

Међу њима су и антологијске песме за децу - „Вуче, вуче, бубо лења", „Лако је пруту", „Моја бака", „Математика", „Здравица учитељу", „А ја бих да се играм" ...

 Песме су компоноване на стихове наших еминентних песника - Љубивоја Ршумовића, Драгана Лукића, Добрице Ерића, Мире Алечковић, Божидара Тимотијевића, Милована Витезовића, Слободана Станишића, Пере Зупца и других. Извођачи ових дечјих песама су наши познати глумци и поп певачи: Драган Лаковић, Ђуза Стојиљковић, Бранко Милићевић - Коцкица, Ђорђе Марјановић, Зафир Хаџиманов, Владимир Чоби Савчић, Сенка и Бисера Велетанлић, Боба Стефановић, Миња Субота... Ту су и наши реномирани дечји хорови - „Колибри", Дечји хор РТС, „Чаролија", хор Дечијег културног центра као и талентована деца - солисти.

Радослав Граић, композитор и уредник у Музичком програму Телевизије Београд (РТС), рођен је 1932. године у Мркоњић Граду. Гимназију је завршио у Бањој Луци, где је похађао и Музичку школу. У Београду је дипломирао на Филозофском факултету (историја уметности) и на Музичкој академији (соло певање).

У Радио Београд долази 1956, где почиње његова дуга и веома успешна музичка каријера. Био је члан Хора Радио Београда, а онда убрзо и вокални солиста забавне музике ове медијске куће. Са успехом је насту пао на највећим југословенским фестивалима ове музике педесетих и шездесетих година прошлог века, када је са својим композицијама освајао и многе награде.

Тих година је са запаженим успехом представљао нашу популарну музику у многим европским земљама. Од 1968. године посветио се искључиво свом ауторском, композиторском раду, стичући пуну афирмацију у свим жанровима популарне музике (забавна, народна, градска, дечија и примењена музика). Те године почиње и његов стални уреднички ангажман у Музичком програму Телевизије Београд, где уређује многе значајне емисије и серије, све до одласка у пензију. Као аутор широких интересовања, са запаженим успехом годинама учествује са својим композицијама на нашим највећим фестивалима популарне музике (Београдско пролеће, Опатија, Загреб, Месам, Београдски сабор, Илиџа - Сарајево, Нови Сад, Ниш...).

Освојио је многе победничке пехаре и друга признања на овим великим смотрама, а многе његове песме различитих жанрова постале су веома популарне и већ су део наше богате музичке баштине.

Са посебном љубављу компоновао је музику за децу, а уз његове познате песме (Вуче, вуче, бубо лења, Лако је пруту, Моја бака, Математика, Смеха деци, А ја бих да се играм и друге) одрастале су многе генерације наших малишана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару