Мали екран на текућој траци

Поводом 65. годишњице Телевизије Београд

 

Збирка ТВ критика „Мали екран на текућој траци“ Олге Божичковић, текстова објављиваних у периоду од 1959. до 1985. године у „Политици“ и „Дуги“ које је сакупио и приредио Марко Мисирача, представља јединствено сведичанство о настанку Телевизије Београд и прати готово три деценије њеног развоја.

Ради прегледности и прецизнијег сагледавања укупне слике ондашње ТВ продукције, критике Олге Божичковић су у књизи груписане у седам целина: „Оригинално ТВ драмско писмо“ (оригиналне драме), „Прозна и драмска класика“ (адаптације позоришних комада, романа и приповедака), „ТВ романи у наставцима“ (о играним серијама), „Намењено најмлађима - Едукативна ТВ“ (игране и документарне емисије за децу), „Како нас је ТВ забављала“ (забавне и музичке емисије), „Срећемо ново ТВ лето“ (новогодишњи програми) и „Телевизија као документ“ (документатне, фељтонистичке, општеобразовне емисије...).

Највећи део књиге чине текстови о играном програму, који је доминирао, нарочито у почецима телевизије, у време експерименталног програма (како је Божичковићева сведочила у ТВ портрету у „Трезору“, емитованом 30. октобра 2002: „Нисам имала никакав узор јер је телевизија тек почињала. Сматрала сам да долазим са искуством човека који је писао о филму и о позоришту јер телевизија у себи садржи и филм и позориште“).

Готово две трећине емисија о којима су наведени текстови, нису сачуване (емитоване уживо, накнадно избрисане...). Прати их избор фотографија у коме је акценат био на, такође, несачуваним емисијама како би остали записи о њима, били сведочанство првих година београдског „малог екрана“.

Саиздавач: Удружење драмских писаца Србије

Библиотека „Прилози за историју Телевизије Београд“ • Ф – 15,6×22,6 cm • С - 456 • брош повез • ћирилица • ISBN 978-86-6195-259-3

Више информација:

Одломак 

Садржај 

Реч аутора 

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.

 

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво