Даље од краја света

Књига „Даље од краја света“ двотомно је издање РТС Издавашта и Библиотеке „Милутин Бојић“ којe бележи избор репортажа новинара и уредника Мирка Бојића из различитих крајева света - Одабране новинске репортаже с разних меридијана 1963 – 1998.

 

Први том садржи поглавља Сахара, Африка, Блиски исток и Азија и Далеки исток.

У првом тому књиге „Даље од краја света“ су репортаже из Африке, који отварају репортерски записи из Сахаре 1963. године, у којој се Мирко Бојић изгубио са двојицом својих сапутника (на путу за једну оазу). То несвакидашње и неочекивано искуство преточио је у заиста мајсторски написану серију репортажа, које имају готово филмску тензију.

Афричка страна књиге дочарава и једно посебно време великих грађевинских подухвата југословенских компанија и сведочи о бројним непознатим јунацима, који су широм афричког континента проносили славу југословенских градитеља. Било је то време кад су Југославији била широм отворена врата несврстаног света, а благодарећи томе Бојић је донео јединствене репортерске записе из Замбије (једна од репортажа описује и боравак Јосипа Броза Тита у овој земљи), Заира (данас Конга) и Етиопије.

У другом тому књиге „Даље од краја света“ доносимо Бојићеве репортаже понајвише из Совјетског Савеза, затим поглавље о сусретима Горбачова и Регана у Вашингтону 1987. и у Москви 1988, поглавље са репортажама из САД (1979, 1987) и поглавље са репортажама са Кубе (1984. и 1987). С правом у овом делу књиге доминирају написи о овој великој земљи, коју је Бојић походио много пута и у њој био веома поштован (о чему сведоче признања која је добијао од колега из некад великог њузмагазина Агањок).

И назив књиге „Даље од краја света“ заправо је наслов његове репортаже из 1976, где је описао боравак на пловећој санти леда на Арктику, удаљеној 1.000 километара од обале. Јединственост овог искуства преточеног у сјајне репортаже, које су често на граници најфиније литературе, заправо најбоље одсликава целокупан садржај књиге.

Саиздавач: Библиотека „Милутин Бојић“

Више информација:

  • I том

     •  Ф – 23 cm • С - 313 • ћирилицаISBN 978-86-6195-251-7

       Одломак   

       Садржај

  • II том

     •   Ф – 23 cm • С - 335 • ћирилицаISBN 978-86-6195-252-4

        Одломак

        Садржај    

        О аутору
       

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.

 

 

 

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво