Читај ми!

Растегљиве приче

Књига "Растегљиве приче што на жваке личе" Ање И. Аранђеловић

Растегљиве приче Растегљиве приче

Реч је о потпуно другачијој књизи за децу, која на јединствен начин помера границе у савременој литератури уводећи сасвим нову форму. Садржај је једнако инспиративан за децу, родитеље и педагоге.

Свака прича може да буде кратка (ако се чита само почетак и крај тј. увод и закључак), а може и да се растегне и продужи. Деца могу да бирају број и редослед малих прича које се налазе између почетка краја јер у малим причама живе исти ликови који су повезани темом, али нису повезани радњом. Прилика да деца сама одреде наставак приче, допринеће развоју њихове маште, подстаћи племенитост и промишљање.Едукативни садржај писан је из промењеног угла, разумљивим и духовитим језиком, а разнобојние странице путовање кроз приче чине још занимљивијим.

 

Књига је настала спонтано, као последица реалне животне ситуације захваљујући девојчици Уни Цанг која је као и многа деца, волела да слуша приче за лаку ноћ. Након што је много пута чула познате бајке, тражила је нове садржаје и зато је Ања почела да измишља ликове и њихове авантуре. И тако из дана у дан. Понекад би је Уна питала шта је било са неким ликом из приче од претходних дана. Због тога је Ања почела да измишља наставке. Када више није успевала да памти шта је који лик из које приче и из ког дана проживео, почела је да их записује и ето, сад имамо збирку.

У причама се говори о ликовима из бајки, обичајима, веровањима, биљкама, животињама, љубави, сазревању... Приче су писане уз обиље тајних знакова, загонетки и маштовитих приказа добро познатих ситуација, предмета и појава које су представљене на помало неочекиван начин, па се сусрећемо са  кашичицом која говори, дрским огледалом, трапавим љубавним стрелцем, плесом Светлане и Сенке, девојчицом која уме да одлепи тугу са срца, али сазнајемо и многе корисне и поучне информације као што су: како настаје хлеб, које поврће смо наследили од Индијанаца, где су замке лажи и преваре, зашто је важано како се изражавамо, шта је љубав, другарство, срећа. Деца ће без напора упловити у амбијент, личности и животне догађаје у које су смештени јунаци ових прича и лако ће се поистоветити са њима. Ања нас учи да препознамо праве вредности  у себи и у другима, да ослушкујемо унутрашњи глас, да волимо и да опраштамо, себи и другима, да будемо радознали и храбри, да увидимо да сваки проблем има решење и да ништа није немогуће.

Књига Растегљиве приче од почетка до краја одише љубављу, а када је прочитате, открићете чему је вас научила.  

Више информација: 

Одломак

Садржај

О аутору

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво