Одржана од 4.04. до 10.05.2013.

Ликовна колонија "Златибор" 2012

Уметничка остварења настала током петнаесте Ликовне колоније РТС-а, одржане на Златибору у мају 2012. године, биће представљена у Галерији РТС-а од 4. априла до 10. маја 2013.

У сазиву прошлогодишње Ликовне колоније РТС-а стварало је 10 уметника: сликари Јован Ракиџић, Зоран Гребенаровић, Јавор РашајскиБлагоје Димић, Мила Гвардиол, Маша Ђуричић-Џуџевић, Никола Жигон и Небојша Ђурановић те вајари Јелена Кршић и Драган Раденовић.

Од 1997. године Ликовна колонија РТС-а сваке године окупи десетак угледних имена српске уметности, од доајена до афирмисаних припадника средњих и млађих генерација. До сада је допринос раду Ликовне колоније дало више од 200 уметника.

Колонија РТС-а на Златибору је догађај који траје и који утиче на развој ликовног живота у Србији. Специфична је по томе што њено тежиште чини продукција темељне електронске, ТВ монографије сваког појединачног уметника. Својеврсна синтеза стваралаштва сваког учесника колоније јесте његова лична ТВ монографија која се у одређеном програмском ритму током године емитује на РТС-у. До сада је реализовано око 120 ТВ монографија.

Једна од најбољих серија РТС-а настала је као плод теоријских размишљања о суштини телевизијског кадра и телевизијског начина мишљења. Откривањем природе уметничког дела откривала се и природа самог медија који остварује самосвојни спој визуелног и информативног.

Оснивањем Ликовне колоније РТС-а на Златибору у последњој деценији XX века уметницима је пружена могућност да се инспиришу, друже, размењују искуства, одмарају се и стварају у питомом златиборском окружењу. Од њихових радова настала је запажена колекција слика, скулптура, графика и фотографија у фундусу Галерије РТС-а.

Остварења настала у колонији остају у фундусу Галеријe РТС-а, који тренутно чини више од 300 дела наших реномираних уметника.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе.

Свечаност поводом отварања изложбе уприличена је у четвртак, 4. априла 2013, у 19 часова.