Циклус концерата Радио Београда 2 и Баштине у Галерији РТС-а

Бетовен у галерији

Након веома запаженог и добро посећеног циклуса концерата „Гудачи у Галерији“ Радио Београд 2 се ове јесени прикључује обележавању 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена циклусом концерата " Бетовен у Галерији", који ће се, почев од 29. септембра, једном месечно одвијати у Галерији РТС. У оквиру овог циклуса, наступиће неки од наших најистакнутијих солиста и ансамбала и представити разноврсне делове Бетовеновог опуса. Слушаоци Радио Београда 2 све концерте моћи ће да прате и у директном преносу на таласима овог програма.

Првим концертом у циклусу „Бетовен у Галерији", у уторак 29. септембра, осим годишњице Бетовеновог рођења, биће обележен и 15. рођендан ансамбла Метаморфозис, који предводи виолиста Саша Мирковић. Овај изузетни ансамбл, чију је јубиларну концертну сезону подржало и Министарство за културу Републике Србије, отвориће циклус концерата "Бетовен у Галерији" извођењем Бетовенових дела писаних за гудачки квартет.

Виолончелисткиња Сандра Белић, један од наших најбољих солиста уопште, са својим музичким пријатељима, наступиће у цилусу „Бетовен у Галерији" у среду 28. октобра, када ће, поред ремек дела литературе за виолончело, какве су сонате за овај инструмент, изводити и мање позната дела Лудвига Ван Бетовена, попут „Дуа за флауту и виолончело број 1". 

Врсна пијанисткиња Љиљана Вукеља ће, на свом реситалу 24. новембра, одсвирати у галерији РТС два капитална остварења Бетовенове клавирске музике - његове последње две сонате у којима је композитор, по оцени стручне критике, постигао савршенство у остваривању максималног јединства унутар сонатне форме и поставио изазовне задатке за извођача.

Циклус концерата „Бетовен у Галерији" заокружиће наш истакнути флаутиста Љубиша Јовановић са својим музичким пријатељима, у уторак 29. децембра, када ће поштоваоци Бетовенове музике моћи да слушају и дела која се не налазе често на концертним репертоарима, а која то по креативности заслужују. На програму ће, између осталог, бити један од најлепших примера Бетовеновог мелодијског дара, Романса бр. 2, као и његова прозрачна и експресивна Серенада опус 8.

Осим концерата из циклуса "Бетовен у Галерији", музика овог композитора отвориће још једну серију преноса на таласима Радио Београд 2. Захваљујући музичкој размени у оквиру Европске радиодифузне Уније Радио Београд 2 и ове сезоне наставља традицију преноса оперских представа из једне од најугледнијих оперских кућа на свету, њујоршког Метрополитена. У овој сезони Радио Београд 2 ће из Њујорка преносити 8 оперских представа, почев од 12. децембра, када ће на програму бити опера Фиделио Лудвига ван Бетовена.

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво