Чачанка аустралијски академик

Др Ана Делетић, професорка Грађевинског факултета на Монаш универзитету у Мелбурну, пореклом Чачанка, изабрана је за члана Академије наука Аустралије. Њеном заслугом добијена је формула за одређивање квалитета вода из урбаних средина која се користи широм света, као и биофилтери који се као паркови нових насеља граде највише у Аустралији, Израелу и Америци.

Др Ана Делетић, професорка Грађевинског факултета на Монаш универзитету у Мелбурну, пореклом Чачанка, изабрана је за члана Академије наука Аустралије.

Некадашња ученица чачанске гимназије, рођена Томановић, дипломирала је и потом магистрирала на Грађевинском факултету у Београду, где је и радила као асистент до 1995. године.

Својевремено је из њеног магистеријума проистекла формула за одређивање квалитета вода из урбаних средина, која се сада као званична метода користи широм света.

Овај рад је био повод да је позову у Шкотску да ради као предавач на Универзитету у Абердину, где је одбранила докторску дисертацију из чије су примене произишли биофилтери који се као паркови нових насеља граде највише у Аустралији, Израелу и Америци.

Садашње високо признаје проистекло је, пре свега, захваљујући резултатима истраживања у аустралијском Центру за воде.

Др Делетић је објавила неколико стотина научних радова и саопштења и више од десет књига. Пре шест година изабрана је у Светски комитет за воде, у коме руководи огранком за дренажу терена урбаних средина.

Посебно је заслужна што ће се Девета међународна конференција о пројектовању одводњавања животних средина у септембру 2012. године одржати у Београду.

Др Бранко Томановић, отац некадашње Чачанке, који је такође професор, казао је да се веома радује свечаности у Мелбурну, заказаној за 26. новембар, када ће Ана одржати приступну беседу и званично постати аустарлијски академик и подсећа да је његова ћерка прва Српкиња која је постала академик, а била ђак престижне чачанске гимназије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи