Срби у САД кључ заједничког језика

На крају посете америчкој држави Охајо, министар Дачић је изјавио да српска дијаспора која живи у САД може да помогне у проналажењу “заједничког језика са највећом државом на свету”. Министар Срећковић је рекао да потенцијал Срба у САД "до сада није довољно коришћен".

Ивица Дачић, заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије верује да наши суграђани који живе у САД помоћи да "Србија и САД, земље које су биле савезнице у два светска рата, нађу тачку разумевања". Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре, најавио је да ће тамошњим пословним људима представити низ могућности за инвестирање у Србију.

Дачић је истакао да, "нажалост, у последњим годинама нисмо баш били на истој страни", додавши да је "српски народ увек био на страни правде и да је зато потпуно логично и да очекујемо да нађемо неки нови заједнички језик и са највећом државом на свету - са САД". У саопштењу МУП-а Србије се наводи да је Дачић рекао да је сигуран да нам у томе може помоћи и српска дијаспора која живи у САД.

"Србија је поносна на све наше људе који живе широм света и мора да учини све да се негује национални, културни, верски и сваки други идентитет нашег народа", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је отаџбина само једна и да је наша обавеза да чувамо традицију и духовност, "али и да ћемо као земља бити јаки онолико колико, без обзира на различита политичка уверења, будемо јединствени".

Истичући бројност успешних Срба у САД, министар Срећковић је рекао да је, у економском погледу, српска дијаспора у Северној Америци посебно важна.

"У разговорима са нашим пословним људима понудићемо инвестиционе могућности које се нуде у Србији", рекао је Срећковић. Према његовим речима, потенцијал наше дијаспоре у политичком економском и лобистичком смислу је огроман и "до сада није довољно коришћен".

 Са Војновићем о Косову и Метохији

Ивица Дачић најавио је да ће Србија и америчка савезна држава Охајо ускоро потписати меморандум о сарадњи, којим ће бити унапређена економска, културна и просветна сарадња.

Дачић је изјавио да је о могућностима унапређења сарадње, као и ситуацији на северу Косова и Метохије, разговарао и са Џорџом Војиновићем, некадашњим гувернером Охаја и бившим градоначелником Кливленда, који је српског порекла.

Дачић је додао да је информисао Војиновића о ситуацији на северу Космета пошто је бивши сенатор показао за то велико интересовање.

"Информисао сам га о ситуацији... на северу Косова и Метохије, и с напорима које Србија пружа да се дође до мирног решења проблема и да се настави дијалог који би на крају морао да резултира праведним решењем које ће уважити интересе и српског и албанског народа на Косову и Метохији", казао је Дачић.

Војиновић је обећао да ће о томе разговарати у Конгресу и Стејт департменту и најавио да се планира организовање посете америчке делегације Србији, рекао је Дачић.

Дачић, је завршио је посету Охају састанком с градоначелником Кливленда Френком Џонсоном и његовим сарадницима, посетом српској башти и концертом националног ансамбла "Коло", који је наступио на манифестацији "Дани Србије у Охају".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи