Жене лидери амбасадори Србије у САД

Делегација од око двадесет представница Женске лидерске мреже из Србије, најбољи амбасадори Србије, стигла је прошле недеље у Сједињене Америчке Државе, у организацији Конгреса српског уједињења, у сарадњи и финансијску подршку УСАИД-а.

Посета делегације српских жена лидера Америци показује да је Србија коначно почела да користи један неискоришцени капацитет у развоју односа са САД, и то у тренутку када се обележава сто тридесет година дипломатских односа две земље. 

Делегација од око двадесет представница Женске лидерске мреже из Србије, стигла је прошле недеље у САД, у организацији Конгреса српског уједињења (КСУ), у сарадњи и финансијску подршку УСАИД-а.

За ту делегацију жена, које су практично у улози амбасадора Србије, организовани су сусрети у политичким, пословним, медијским, образовним и културним институцијама у Њујорку и Вашингтону.

Као покровитељ Женске лидерске мреже делегацији се током викенда придружила и Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине Србије. Циљ посете је даљи развој веза између две земље, промоција улоге жена лидера у развоју модерних друштава, као и програма који помажу поправљању положаја жена у Србији и САД.

Према речима Мирјане Самарџије, председнице КСУ у САД, када је планирана ова посета, пошло се од чињенице да Србија има изузетне жене, али да је њихов капацитет неискоришћен.

Идеја читавог пројекта, који су подржале америчка и српска влада, јесте да се њихова улога повећа за добробит Србије.

Она је у разговору са српским новинарима у Вашингтону истакла да је намера да се креира мрежа жена које су лидери у Србији и у САД, да би се отворили канали комуникација и сарадње, ради користи за Србију.

Планира се ширење мреже, како би укључила жене у САД, али и у региону, а на пролеће се очекује да у Београду буде организована регионална конференција жена лидера.

Славка Драшковић, председница КСУ у Србији, истакла је да је идеја била да се развије женска лидерска мрежа која ће кроз различите пројекте и у личним контактима помоћи да се развију односи Србије и САД, две земље које су дуго биле пријатељи, како би се тај ниво пријатељства и односа вратио на ниво где би требало да буде.

"Сматрамо да ми томе можемо да допринесемо, да су жене снага која то може да изнесе", рекла је Драшковићева.

Она је подсетила да мрежа у Србији броји сто жена, а да су током боравка у САД добиле још око педесет нових чланица, међу којима и Розмари Ди Карло, заменицу америчког амбасадора при УН.

Наташа Вучковић, посланик Демократске странке у Скупштини Србије, истакла је симболику да се посета реализује у време када обележавамо сто тридесет година дипломатских односа са САД.

"Ова америчка администрација је одлучила да посвети пажњу улози жена у процесу доношења одлука, не само у САД, већ и глобално. Зато је овај пројекат наишао на такав пријем", додала је она.

Делегација се у Њујорку састала са представницима агенција УН, а у Вашингтону са представницима политичке заједница САД, где је имала сусрете на Капитол хилу и Стејт департменту, али и са организацијама и представницима бизниса са којима може да се успостави сарадња. Важно поље где се препознаје нова улога жена, није само политички процес, као учешће у парламентима и државним пословима, већ и напор да се повећа учешће жена у економији, односно подршка женском предузетништву и финансијском осамостаљивању, као нешто што доприноси борби против сиромаштва, што је глобални проблем, истакла је Вучковићева.

Она је додала да је у свим разговорима са политичким саговорницима истакнута велика потенцијална улога жена у стварању услова за стабилност на простору југоисточне Европе и помирење у региону.

Зорана Марковић, директор Агенције за борбу против корупције, истакла је да се односи Србије и САД могу подићи на виши ниво кроз такозвану јавну дипломатију, која је у Србији запостављена.

"Лични и професионални контакти, чак и лична познанства могу да промене слику. Другачије је када се нешто чује из прве руке, а другачије када се чита у сувопарним извештајима", напоменула је она. Марковићева, као једина жена директор неког регулаторног тела у Србији, истакла је да женска мрежа може послужити као механизам кроз који се може промовисати досадашњи напредак Србије.

Наши саговорници су од нас чули позитивне ствари и то може да промени слику, додала је она и као пример навела последњи извештај Европске комисије, за који треба да се чује и преко океана.

"Сви желимо да се овај низак ниво сарадње са Американцима промени, јер они нису никада били наши непријатељи. Политика није ствар емоција, већ интереса и то се решава на другим нивоима, то је лекција коју треба да научимо", истакла је Марковићева.

Све саговорнице су истакле добар пријем на који су наишле у САД и нагласиле да ће се та иницијатива развијати, пошто представља допринос већем познавању Србије и САД и покретању разних облика сарадње.

У делегацији жена лидера су још Александра Дрецун, директор Центра за промоцију науке, Хедвиг Морваи-Хорват, извршни директор Европског фонда за Балкан, Вера Куртић, директор невладине организације Женски простор из Ниша, Ана Малешевић, потпредседник регионалног огранка Ситибанке, Јована Механџић, члан градског већа Београда, Марија Николић, директор Фонда Академије за банкарство и финансије.

Такође, у делегацији су Катарина Петровић, саветник у кабинету Божидара Ђелића, потпредседника Владе, Ана Томанова-Маканова, потпредседник Владе Војводине, Јелена Триван, потпредседник Скупштине Србије из Демократске странке, Сузана Васиљевић, ПР менаџер Србијашума и Дијана Вукомановић, потпредседник Института за политичке студије, из Социјалистичке партије Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи