Женски сусрети на високом нивоу

Славица Ђукић - Дејановић, председница Скупштине Србије Републике Србије која борави у званичној посети Сједињеним Америчким Државама, састала се са Ненси Пелоси, чланом Конгреса и доскорашњом председницом тог тела.

Сједињене Америчке Државе "настављају да пружају подршку демократском путу Србије и њеним напорима за улазак у Европску унију", пренела је председници Скупштине Србије Славици Дјукић-Дејановић, која борави у званичној посети САД, Ненси пелоси, члан Конгреса и доскорашња председница тог тела.

Дејановићева је нагласила да очекује да САД заложе свој утицај да дијалог Београда и Приштине, који је важно наставилти, успе и поновила став да Србија неће признати независност Косова, наведено је у саопштењу из њеног кабинета.

Председница Скупштине је поручила саговорници да, такође, од Америке очекује да подржи приступање Србије ЕУ и позвала Пелоси да посети Београд.

У саопштењу је наведено да су разговори били садржајни, а да је Пелоси председници српског парламента пренела и личне позитивне утиске о општем напретку Србије.

Она је оценила и да се долазак Дејановићеве у Конгрес САД подударио са, како је наведено, важним моментом за Србију, па је тиме и њена посета веома значајна.

Дејановић је изразила захвалност на подршци владе САД на путу Србије ка ЕУ и истакла да ће будућа сарадња Скупштине Србије и Конгреса САД бити значајна за подизање билатералних односа на виши ниво, наводећи да су жене парламентарци "ресурс на који треба рачунати". Поред Пелоси, Дејановићева се састала и са шефом Канцеларије државног секретара САД за глобална женска питања Анитом Боти, која је подржала идеју пројекта "Женске лидерске мреже".

Америчка саговорница је истакла важност већег ангажовања жена у сферама политичке партиципације, корпоративног пословања и на смањивању насиља у породици, а Дејановићева је захвалила влади САД на подршци у реализацији идеје поменутог пројекта.

Нагласила је да су жене ресурс на који треба рачунати и у том контексту навела да је, у овом сазиву, скупштина усвојила Закон о равноправности полова, Закон о забрани дискриминације и Закон о изменама и допунама Закона о избору народних посланика, пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи