Октобарски сусрети писаца дијаспоре

У Франкфурту су одржани Октобарски књижевни сусрети писаца дијаспоре, у организацији Удружења писаца Седмица, где је специјални гост био Сергеј Гловјук из Москве, аутор десетотомне "Антологије словенске поезије 20. и 21. века".

На Октобарским књижевним сусретима писаца дијаспоре, у организацији Удружења писаца Седмица, специјални гост је био Сергеј Гловјук, песник и преводилац из Москве, аутор десетотомне "Антологије словенске поезије 20. и 21. века", а из Србије гости су били - Вук Вукићевић, генерални секретар Удружења издавача и књижара Србије, Мирјана Марковић из Сремске Митровице, писац, Момир Драгићевић, писац за децу, један од сталних учесника Змајевих дечјих игара, Снежана Драгићевић, његова супруга, такође песникиња и Никола Гаврић, представник издавачке куће "Мале мајсторије".

Александар Саша Јовановић, песник, отворио је ове сусрете читајући "Бајку о части" коју је написао дванаестогодишњи Никола Боровчанин, ученик ОШ "Васа Чарапић" из Белог Потока код Београда, за коју је добио велику награду Светосавског конкурса у Београду.

Учеснике у програму поздравио је председник Седмице Љубиша Симић, а Сусретима је присуствовао и Живорад Петровић, новопостављени конзул Републике Србије у Франкфурту на Мајни.

После наступа гостију представили су се и песници из Немачке и Француске: Винка Павловић, Радован Лепановић, Верица Влајков, Рада Нешић (Штутгарт), Никола Шујица, Ранка Тодоровић-Грубешић (Париз), Саво Костадиновски (Келн), Марија Радивојевић (Минхен), Драгица Шредер и Гисела Леман (Хилден), Славица Мастикоса и Љиљана Вукић (Београд), Јарослав Кић (Стара Пазова).

Представили су се и песници Седмице, домаћини ових Октобарских сусрета: Перо Марчета, Станка Амон, Мики Миленковић, Нисвета Грабовац-Шабић, Снежана Дијановић, Љубиша Станковић Тиша, Ружа Мијовић, Љубиша Симић, Диана Пијетловић, Александра Ботић, Влађа Бакић-Милић, Мирјана Чалић-Лукић и Александар Саша Јовановић.

У музичком делу програма учествовао је млади виолиниста Милић Павловић изводећи композиције Сергеја Рахмањинова и Пабла де Сарасатеа, а Ружа Мијовић и Љубиша Тиша Станковић су отпевали неколико песама. 

Мирјана Марковић, председник Књижевне заједнице Сремска Митровица, песникиња, доделила је Љубиши Симићу, председнику Седмице награду "Мисаоник" за књижевно стваралаштво и подарену лепоту песништва.

Мирјана је, иначе, у Сремској Митровици режирала и многе позоришне представе, а радила је више пројеката за Роме. Године 2001. увела је факултативну наставу на ромском језику у школи "Добросав Радосављевић Народ" у Мачванској Митровици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи