Читај ми!

Дани културе у Румунији

У Букурешту је одржана традиционална манифестација Дани културе Срба у Румунији уз наступ српских културно-уметничких друштава из Румуније. Представљене су и књиге издате на српском језику, међу којима је и "Зборник српске књижевности".

Традиционална манифестација Дани културе Срба у Румунији одржана је у Букурешту уз наступ АКУД "Младост" у Темишвару, КУД "Коло" у Араду и вокалних солиста Мирјане Лонић и Тање Пантић. Представљене су традиционалне и новије игре са Косова и Метохије, Баната и других крајева.

У концертној сали приказане су и књиге издате у Румунији на српском језику, међу којима је и монументални рад на 6.000 страница у осам томова "Зборник српске књижевности" коју је приредио Светозар Марков.

Славомир Гвозденовић, председник Савеза Срба у Румунији и председник Савеза српске дијаспоре, рекао је да Зборник српске књижевности садржи целокупну српску књижевност из Србије и дијаспоре.

Гвозденовић је навео да је издаваштво један од приоритета Савеза Срба у Румунији које има своју издавачку кућу, а сваке године изда најмање двадесет наслова.

Он је рекао да ће Савез Срба у Румунији учествовати с педесет наслова на Сајму књига у Београду.

Прослави је присуствовао је Зоран Поповић, амбасадор Србије у Румунији и чланови Амбасаде, а програм су пратили и представници Амбасаде Босне и Херцеговине, као и румунски званичници који се баве питањима националних мањина.

Савез Срба у Румунији организује сваке године традиционалне манифестације попут обележавања Дана светог Саве, Видовдана, Преображења и Дана Доситеја Обрадовића. Ту су и фестивали фолклора, тамбураша, као и Дани културе Срба у Решици и Араду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи