Српска црквена уметност у Мађарској

Изложба "Српска црквена уметност у Мађарској" биће отворена у Галерији Матице српске која ових дана слави 164. рођендан.

Дан Галерије Матице српске (ГМС) у Новом Саду, 21. октобар, биће обележен свечаном седницом поводом 164. годишњице оснивања те институције и отварањем изложбе Српска црквена уметност у Мађарској, на којој ће бити представљен део уметничког наслеђа Будимске епархије.

Тијана Палковљевић, управница ГМС је истакла вишегодишњу успешну сарадњу те националне институције културе са Музејом Српске православне епархије будимске из Сентандреје на заштити културног наслеђа у Мађарској, које сведочи о вишевековном присуству српског народа на том простору и његовом доприносу богатој ризници средњоевропске уметности.

На свечаној седници, посвећеној вишедеценијској бризи о културној баштини Срба у Мађарској говориће и епископ будимски Лукијан а Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва отвориће изложбу, на којој ће бити представљено тридесет девет икона и богослужбених предмета из српских цркава у тој суседној земљи.

Предмете, који су протекле две године конзервисани и рестаурисани у ГМС, одабрао је Коста Вуковић, кустос сентандрејског музеја.

ГМС, као једна од водећих националних институција културе има обавезу да брине о културном наслеђу Срба у региону, рекла је Палковљевићева и најавила да ће идуће године стручњаци те галерије радити на обнови и заштити предмета из темишварске епархије у Румунији.

Представљајући заједнички пројекат ГМС и сентандрејског музеја, чији ће резултати бити представљени на изложби, Даниела Королија Црквењаков, конзерватор је подсетила да је сарадња двеју институција почела седамдесетих година прошлог века када је рестаурисано више од три стотине икона прикупљених на територији тамошње епархије.

То је практично основа фонда сталне поставке тог музеја а нове могућности за приказивање богатог наслеђа Срба у Мађарској отворене су враћањем Епархији будимској зграде некадашње Препарандије, која се налази у центру Сентандреје.

Посетиоци ће моћи да добију и публикацију о историјском и културном значају експоната, као и каталог с фотографијама.

Изложба ће бити отворена до 15. новембра, а биће организована предавања и стручна тумачења изложених предмета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи