Читај ми!

Обустава пописа у Македонији

Чланови Државне пописне комисије Македоније поднели су колективну оставку после седнице на којој је констатовано да не постоје услови за наставак пописа, јер попис неће донети релевантне податке. Проблем је настао у различитом тумачењу методологије пописа у домену коришшћења идентификационих докумената.

Државна пописна комисија у Македононији одлучила је да прекине све активности око спровођења пописа становништва, домаћинстава и станова у земљи. Мирјана Радовановић-Димитриоска, сада бивши члан Државне пописне комисије Македоније испред српске заједнице у Македонији, за Програм за дијаспору РТС-а изјавила је да је до оставке дошло "због различитог присуства и тумачења методологије пописа од одређених учесника пописа".

Македонска влада je, после подношења оставки чланова Државне пописне комисије, заказала хитну седницу на којој ће, како се очекује, изабрати нову пописну комисију и донети одлуку о продужетку пописа становништва.

На седници Државне пописне комисије, која је одржана касно синоћ, констатовано је да нису испуњени услови за даље спровођење пописа и да попис не може да резултира релевантним подацима, а комисија је поднела колективну оставку.

Примедбе су да се током пописа неадекватно примењује методологија утврђена од стране Државног завода за статистику и усаглашена са Еуростатом, статистичкм службом ЕУ, у делу који се односи на коришћење оригиналних документа за идентификацију. Неколико дана пре почетка пописа, оставку је, због неспоразума, прво поднео потпредседник Државне пописне комисије албанске националности, а након њега и председница Весна Јаневска, која је упозорила на могућност да попис буде фалсификован.

Она је објаснила да чланови комисије албанске националности инсистирају да се пописују сви грађани, а не како је законски утврђено, они који имају стално боравиште у земљи најмање 13 месеци, и са оригиналним документима, а не са фотокопијом.

Попис у Македонији, девети по реду, почео је 1. октобра, а требало је да се завши 15. октобра. Постојала су нагађања да је могуће његово продужење до краја октобра. Попис је првобитно планиран у априлу, али је био одложен због одржавања превремених парламентарних избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи