Читај ми!

Литерарни сусрет у Македонији

У организацији Удружењa Срба и Македонаца у Тетову, од 7. до 9. октобра трајао је литерарни сусрет "Пишемо и стварамо на српском језику".

Литерарни сусрет „Пишемо и стварамо на српком језику" у организацији Удружењa Срба и Македонаца у Тетову, који је трајао од 7. до 9. октобра, свечано је отворен 8. октобра у манастиру светог Атанасија у селу Лешок, уз присуство Томислава Ђурина, амбасадора Србије у Македонији, Драгице Јањић, конзула и других гостију.

"Овај моменат који сте одабрали да организујете литерарни сусрет "Пишемо и стварамо на српском језику" веома је значајан, јер се управо ових дана спроводи попис становништва, како овде у Македонији, тако и у Србији. Ви сте лојални грађани Македоније и ваша дужност и обавеза је да у њему учествујете, али је то и прилика да се изјасните о својој националној припадности, о језику којим говорите и вери којој припадате. Будите поносни што сте Срби. Позивам, такође, овом приликом и Македонце да се у Србији изјасне о својој етничкој припадности", рекао је Ђурин.

Амбасадор је са жаљењем констатовао да је заступљеност српског језика у образовном процесу у Македонији неадекватан броју Срба у тој земљи. То непобитно потврђује недопустово мали број ђака који похађа наставу на матерњем српском језику.

"Према нашим проценама, то је пет пута мање него што би требало да буде реалан број ђака. Садашњи 191 је заиста миноран. Македонска држава јесте начинила један мали напор и, први пут после двадесет година, штампала је књиге на српском језику за основце, али се мора још тога урадити", указао је амбасадор Србије у Македонији.

Он је похвалио ангажованост чланова Удружења Срба и Македонаца у Тетову што су спровели тај пројекат, окупили децу, родитеље и наставнике са  максималним напором, а уз недовољан број средстава.

Госте је поздравио др Драган Филиповић, почасни председник Удружења, песник Мирко Видоески, песник Петко Давевски, Милутин Станчић, председник "Споне".

Позиву за учешће одазвали су се Центар "Вук Караџић" у Кучевишту, ОШ "Ћирило и Методије" у Кучевишту, ОШ "Кирил Пејчиновић" у Теарцу, као и КИЦСМ "Спона" у Скопљу.

"Спона" је за ову пригоду ђацима даривала педесет наслова, док су се ученици представили рецитовањем својих и песама познатих песника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи