Читај ми!

Стогодишњица Цркве св. Ђорђа у Чикагу

Стогодишњица постојања Цркве светог Ђорђа у Савезној Држави Индијани обележена је прославом у месту Ист Чикаго.

Лидерима Српске цркве и других организација у Америци придружило се око пет стотина људи на прослави стогодишњице постојања Цркве светог Ђорђа у месту Ист Чикаго у Савезној Држави Индијани.

Последњих година, Црква је имала прилив нових имиграната са Балкана, али велики број чланова су они који представљају тзв. четврту или чак пету генерацију.

Прослава се одржава у част онима који су, уз пуно жртве и у време када су зарађивали само седамнаест центи на сат, изградили цркву, истичу Срби из Чикага.

„Зна се да се демографска слика овде мења често, па остати сто година у истом месту је импресиван догађај, посебно када се зна да је реч о томе да смо ми у истој цркви коју су наши прародитељи зидали и по томе смо врло специфичан храм, јер смо четврта генерација на северноамеричком тлу", каже отац Александар, парох цркве, који је пре четрнаест година дошао из Сарајева.

И поред тога што је велики број људи дошао на прославу, отац Александар каже да цркви није увек лако да привуче вернике.

„То је велики изазов, наравно, за све нас. Посебно овде где се доста ствари такмичи са доласком у цркву. Ви знате да су сада школске активности, многе се одржавају и недељом. Обично се дечје утакмице подударају са почетком службе", каже отац Александар.

Интересантно је да током октобра још једна српска црква слави стогодишњицу, Црква св. Ђорђа у Шеревилу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи