Читај ми!

Циљ вештачко статистичко смањење

Попис у Албанији нема за циљ реално евидентирање мањина у овој земљи. Из мањинских удружења стижу најаве непризнавања резултата. Писмо редакцији Програма за дијаспору РТС-а послао је Павло Јакоја Брајовић, председник српско-црногорског удружења "Морача-Розафа".

"Реални попис становништва у Албанији почео је 1. октобра 2011, али се тај процес припрема већ готово две године уз консултацију интересних група. Наша групација је дала велики допринос пружању  равноправних  могућности за самоизјашњавање, посебно поводом два важна питања која су била актуелна током процеса припрема, а то су национална и верска припадност. На крају припрема постигли смо да у упитнику све групе буду равноправне.

Паралелно, овај процес су пратиле и поједине групе Албанских националиста који су на самом крају успеле да приморају државу да измени Закон о попису. Члан 20 даје могућност администрацији, уколико постоји сумња да се подаци се не слажу са државним евиденцијама, да покрене процедуру казњавања, а казна може бити преко1.000 долара. Применом ове казне одузето је право свим припадницима националних мањина за самоизјашњавање. Свима је познато да су током режима у Албанији свим мањинама избрисана имена и презимена, националност, а за свима је 1966. године била забрањена вероисповест.

Ова ситуација је приморала све представнике националних мањина и етно-културне групе да средином августа, на конференцији за медије, затражимо свим отвореним институцијама Албаније као и међународним институцијама које развијају своје мисије у Албанији укидање члана 20 тог закона и одлагање тог процеса на период од шест месеци. Ниједан одговор није стигао.

У року од недељу дана састали смо се  са највишим представницима Савета европе, Европске комисије и ОЕБС-а. Они су обећали да ће се поводом наших захтева консултовати са албанским институцијама. Истоверемено смо припремили жалбу Уставном суду како би члан 20 Закона о попису прогласио неуставним... Овај суд није решио наш захтев.

Заједничко саопштење представника мањина објављено на конференцији за новинаре 28. септембра, поводом Закона о попису становништва у Албанији садржи следеће изјаве.

Закон о попису становништва у Албанији: 

1. Забрањује принцип самоизјашњавања Оквирне Конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе.

2. Кажњава изјаве које нису сагласне са државним евиденцијама.

3. Не поштује принцип поверљивости.

4 Дакле, не гарантује евидентирање мањина. 

Због тога ми закључујемо: Овај попис нема за циљ реално евидентирање мањинских грађана, него напротив вештачко статистичко смањење. И на тај начин оправдава претходну политику комунистичких режима у односу на попис.

Стога изјављујемо да не признајемо овај процес и резултате који ће бити његов производ."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи