Сачувајмо нацију, културу, веру, језик...

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре позива сународнике да се слободно изјасне о националној и верској припадности, јер постоји тенденција да се остваривање специфичних права мањинских националних заједница остварују у зависности од њихове бројности.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре позива сународнике у Мађарској, Румунији, Македонији и Албанији да се слободно изјасне о националној и верској припадности.

"Постоји тенденција да се остваривање специфичних права мањинских националних заједница остварују у зависности од њихове бројности, и зато је врло важно да се припадници српског народа на предстојећим пописима у земљама региона без било каквог устручавања, национално и верски изразе. То је њихово демократско право, истакао је Срећковић, подсећајући да је одговорност свих нас да сачувамо нацију, културу, веру и српски језик за наше потомке.

Србија води активну регионалну политику у смислу подстицања добросуседских односа и унапређења економске и политичке сарадње, а у исто време као матична земља пружа подршку остваривању права српског народа у земљама у којима живе, на исти начин на који наша земља поштује права мањинских националних заједница које живе у Србији, рекао је Срећковић

За Србе у Албанији питање пописа је од суштинског значаја, јер им је пуних пола века било забрањено да се национално и верски опредељују, рекао је Срећковић, наводећи неколико актуелних проблема везаних за предстојећи попис.

То су недостатак финансијских средстава, још увек присутан страх од изјашњавања, медијска изолованост и двојност у изјашњавању (Србо-Црногорци), немогућност да утичу на одабир пописивача, њихову објективност, а још мање на контролу обрађивања података.

„Један од недостатака је и слаба идентификованост са српском културном баштином и незнање српског језика као последица околности у којима су Срби живели педесет година", додао је Срећковић.

За део српског народа који живи у Македонији попис је судбинско питање, суштинска основа образовног, културног, економског и сваког другог квалитета живота, база опстанка и полазна тачка боље будућности.

"То је, наравно, један од предуслова за очување њиховог националног, културног, етничког и верског идентитета, али и што бољих односа са институцијама земаља у којима живе", рекао је министар вера и дијаспоре.

Министар је изразио уверење да ће резултати овог пописа бити још једна прилика да се створи јединство унутар српског националног корпуса у земљама региона, али и да са створи јаснија слика колико Срба живи у тим земљама.

„Очекујем да ће резултати пописа допринети бољој организованости српског народа, да ће још јединственије и организованије наступати као националне заједнице пред институцијама земаља у којима живе", рекао је Срећковић.

Он је указао да је током пописа неопходно да све постојеће асоцијације српског народа буду ангажоване и што јединственије у наступу, а значајну улогу свакако има Српска православна црква, односно њене епархије у појединим земљама, нагласио је Срећковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи