Скуп представника расејања у Дибендорфу

Састанак делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону за Швајцарску конфедерацију са представницима друштвено-организованих форми српске заједнице заказан је за 25. септембар у просторијама Српског културног друштва у Дибендорфу.

Главна тема предстојећег скупа делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону за Швајцарску конфедерацију са представницима друштвено-организованих форми српске заједнице, који ће се 25. септембра одржати у Дибендорфу, јесу утисци са последњег заседања Скупштине дијаспоре и Срба у Београду.

Пободом предстојећег скупа, Звонимир Јовановић, делегат Скупштине из Швајцарске, каже да нису задовољни другом Скупштином дијаспоре која је током лета одржана у Београду.

„На Скупштини су наметнуте неке теме које уопште нису биле у припреми и сам ток седнице је отишао у другом правцу. Са моје тачке гледишта успео сам да изнесем све што сам сматрао за потребним и што тишти дијаспору у Швајцарској, али генерално гледано није Скупштина постигла онај ефекат који је требала", објашњава Јовановић.

Дијаспора шаље више од пет милијарди евра и један је од највећих инвеститора у Србији, а са друге стране, „матица не ради довољно на решавању проблема са којима се сусреће дијаспора", истиче Јовановић и додаје да делегати, нажалост, могу врло мало да утичу на то да се проблеми дијаспоре решавају.

"Сва три делегата из Швајцарске су сматрали да је ова Скупштина требало да буде одскочна даска, како би људи из дијаспоре могли да буду у институцијама у Србији. Захтевали смо да дијаспора мора да има своје представнике у парламенту Србије да би и тамо могла да изнесе захтеве и да их реализује", наглашава Јовановић.

Ипак, Јовановић се захвалио Министарству вера и дијаспоре што је после толико година успело да формира једно дијаспорско тело и изразио наду да ће у скорој будућности делегати дијаспоре наћи своје место у Скупштини Србије, с обзиром да они представљају бирачко тело од око четири милиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи