Читај ми!

"Тежина ланаца" у Лондону

Филм „Тежина ланаца“, Бориса Малагурског, српско-канадског режисера и продуцента, биће приказан 7. октобра на 19. Raindance филмском фестивалу у Лондону, Великој Британији.

Филм Тежина ланаца, Бориса Малагурског, 23-годишњег српско-канадског режисера и продуцента, биће приказан на 19. Raindance филмском фестивалу у Лондону, Великој Британији. Биће приказан у оквиру посебног програма фестивала, који се одржава од 28. септембра до 9. октобра.

Малагурски, кога су многе новине прозвале „српским Мајкл Муром", присуствоваће британској премијери свог филма која ће се одржати 7. октобра у "Apollo" биоскопу.

Raindance фестивал, после Sundance фестивала у Сједињеним Америчким Државама, је најважнији фестивал независних филмова у свету, а ове године даје гледаоцима у Великој Британији прилику да виде неке од најбољих филмова са простора Балкана у оквиру посебног програма на фестивалу. Приказује се укупно 98 дугометражних и 137 краткометражних светских филмова од 28. септембра до 9. октобра на Raindance фестивалу.

Документарни филм Тежина ланаца се бави умешаношћу западних сила у унутрашње послове бивших југословенских република некад и данас и покушава да одговори на питања који су економски и геополитички узроци распада Југославије, ко је извукао корист из ратова који су избили на овим просторима, те због чега и дан данас већина грађана тешко живи. У филму се појављују и многе позитивне приче из ратова, попут оних о Јосипу Киру, Милану Левару и Срђану Алексићу. За филм су интервјуисани Луис Мекензи, бивши генерал војске УН, Џејмс Бисет, бивши канадски амбасадор у Београду, Мишел Чосудовски, економиста, Џон Перкинс, аутор књиге Исповести економског убице, Џорџ Кени, званичник Стејт Департмента, Бранислав Лечић, Звонимир Трајковић, Слободан Самарџић, Владе Дивац и многи други.

Тежина ланаца је финансиран уз помоћ појединачних донација које су пристизале из свих крајева света, највише из Аустралије.

„Најзаслужнији за прикупљање средстава за буџет овог филма је свакако господин Бранислав Грбовић из Перта", каже Борис Малагурски и додаје да је „веома захвалан дијаспори за подршку пројекту који је коначно светској публици објаснио неке чињенице којих многи нису били свесни".

Тежина ланаца је доживео светску премијеру у Перту, Аустралији средином децембра прошле године, а након тога је приказан и у биоскопима у Аделајду, Мелбурну и Сиднеју. Филм је уврштен и у програм филмског фестивала Емира Кустурице, Кустендорфа, али је у задњи час повучен из програма без објашњења.

Српска премијера је одржана 15. јануара ове године у Суботици, родном граду Бориса Малагурског, а након тога у Ванкуверу, Монтреалу, Торонту, Киченеру и Хамилтону, док је америчка премијера одржана у Вашинготну.

Овај документарни филм је приказан у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и другим градовима широм Србије у мају и јуну у оквиру BELDOCS фестивала дугометражног документарног филма.

Филм, који је снимљен и уз подршку Програмског архива Радио-телевизије Србије, још није приказан ни на једној домаћој телевизији. Аутор наглашава да је „предао филм на увид многим ТВ станицама, па и РТС-у, али ни после неколико месеции даље нисам добио никакав одговор."

Приказивање Тежине ланаца је најављено и на филмском фестивалу у Хавани, Куби, који се одржава од 1. до 11. децембра 2011. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи