Читај ми!

Реч песника из расејања

У оквиру 48. Београдских међународних сусрета писаца, према дугогодишњој традицији организовано је вече српских писаца из расејања.

Последњи дан 48. Београдских међународних сусрета писаца, на коме је учествовало око тридесет стваралаца из седамнаест земаља, било је резервисано за писце и песнике из дијаспоре да на матерњем језику прочитају шта су у земљама у којима тренутно живе написали.

У програму, који је водио песник Миљурко Вукадиновић, учествовали су: Миланка Мамула (Италија), Ранко Радовић, Стојанка Раденовић Петковић (Канада), Ђорђе Николић (САД), Коља Мићевић, Властимир Станисављевић Шаркаменац, Даница Станисављевић, Ранка Тодоровић Грубешић (Француска), Бранка Кубеш (Чешка), Александар Милошевић (Шведска) и Славомир Гвозденовић (Румунија).

Станисављевићева је прочитала песму из своје збирке На париским мостовима, Мићевић своју познату песму Глава, а писац Александар Милошевић песму из песничке књиге Лаванда, коју је недавно промовисао на књижевној вечери.

Румунски песник Лућену Алексиу казивао је своју песму Сто лаката испод земље, песник и сатиричар Горан Мракић је прочитао пар својих афоризама, док је Стојанка Раденковић Петковић из Канаде читала своју познату песму Косовским јунацима данас.

На почетку вечери представљена су два млада песника из Београда, Невена Узеновић и Новак Ђукић, који је својом песмом Хајде да се мрзимо одушевио и насмејао гледаоце у препуној сали Дома културе.

Учесници 48. Београдских међународних сусрета писаца гостовали су у Зрењанину, Трстенику, Новом Пазару, Рибарској бањи, Гамзиграду, Зајечару, Лозници, Пожаревцу, Малом Црнићу, Ваљеву, Бањи Врујци, Крагујевцу и Мрчајевцима.

На свечаности у Мрчајевцима награда Повеља Мораве уручена је јапанској песникињи Кајоко Јамасаки и српском песнику Срби Игњатовићу.

Међу гостима овогодишњих сусрета учествовале су и Фортуна дела Порта, Марија Грација Марамоти, Моника Озната, песникиње из Италије, Јордан Плевнеш, драмски писац и песник из Македоније, Нико Графенауер и Марјан Стројан, словеначки песници, као и Ана Багрјана ауторка из Украјине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи