Читај ми!

"Ковчежић успомена"

Српска књижевна задруга у кооперацији са издавачком кућом “Источник” Канадске епархије из Торонта, издала је ретко и необично дело “Ковчежић успомена“, епископа канадског Георгија (Ђоковића). Књига је његова животна и духовна биографија, од села Црњелова крај Бјељине где се родио па до епископског трона у Канади.

Српска књижевна задруга одабрала је да предсајамску "сезону" редовних недељних сусрета са медијима, да би представила нове књиге, "отвори" ретким и необичним делом "Ковчежићем успомена" епископа канадског Георгија (Ђоковића).

Популарност овог високог часника Српске православне цркве потврдила је препуна сала за скупове у Српској књижевној задрузи у којој је био значајан број угледних писаца и личности из културног миљеа.

Драган Лакићевић, главни уредник Српској књижевној задрузи, који је књигу објавио у елитној "Малој библиотеци" у тврдом повезу и у кооперацији са издавачком кућом "Источник" Канадске епархије из Торонта, нагласио је да је сам епископ тражио да се његова животна и духовна биографија од села Црњелова крај Бјељине, где се родио 1949. па до епископског трона у Канади, и његовог деловања у тој далекој земљи, опреми што скромније.

Лакићевић је оценио да владика приповеда на начин усмених казивача -једноставно, сликовито, искрено, а при томе духовито.

За књигу, коју је назвао албумом успомена аутора на путу ка Богу, Лакићевић је рекао да главне улоге у њој играју Георгијеви родитељи, световни и духовни.

Песник Рајко Петров Ного, аутор поговора, није желео да препричава сопствени текст али је констатовао да је за њега пријатно изненађење што је текст упечатљиво илустрован фотографијама које том "непретенциозном житију" дају колорит који је неопходан.

"Фотографије", казао је Ного, "показују боље из какве је породице потекао млади Ђорђе каснији монах Георгије у којој мери је то била патријархална, побожна средина у којој је рођен."

Епископ се осетио позван да одговори на могуће хипотетично питање зашто је савремени архијереј Српске православне цркве осетио потребу да за живота и у "доброј снази" напише своја сећања јавно износећи детаље из дечачких и младићких дана.

Према његовом уверењу, они који одаберу монашки живот "нису се одрекли света да би избивали из њега него да би тај свет и себе у њему привели Богу".

Владика је препознао да његови поступци као епископа Цркве вуку корене из његових формативних година и зато им се вратио кроз ову књигу, јер што бива старији све је више уверен да је његово људско лице подједнако важно као и званично епископско.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи