Читај ми!

"Литература-језик света"

У Београду ће се, од 12. до 18. септембра, одржати конгрес Међународног ПЕН центра под слоганом “Литература- језик света”. Српски ПЕН центар први пут биће домаћин најугледнијим светским књижевним именима.

Први пут у историји свог постојања српски ПЕН центар биће домаћин конгреса Међународног ПЕН центра који ће се одржати у Београду од 12. до 18. септембра под слоганом "Литература- језик света".

Српски ПЕН центар, кога је Међународни ПЕН центар изабрао за домаћина 77. конгреса, најавио је присуство више од две стотине делегата из стотинак земаља и учешће бројних познатих писаца са свих континената, који ће уједно бити и учесници Књижевног фестивала "Free the Word" (Ослободи реч) у Београду, Новом Саду и Нишу као и низа књижевних вечери и сусрета са публиком.

У Београд, као гости српског ПЕН центра, поред осталих, долазе и најугледнија светска књижевна имена: Џон Ралстон Сол, садашњи председник Међународног ПЕН-а, као и Ђерђ Конрад, Андреј Битов, Кристофер Хоуп, Ана Бландијана, Драго Јанчар, Алек Попов, Ејдријен Кларксон, Амир Ор, Екбал Барака, Хосам Насар, Титос Патрикиос, Анастасис Вистонитис, Мохамед Салмави, Димитар Башевски, Алексеј Слаповски, Ванг Ђиаксин, Дионис Сјотис и Нелофер Пазира.

Међу гостима биће и угледни преводиоци српске књижевности у свету: Гага Росић, Жела Георгијева, Дуња Бадњевић и Дина Катан Бензион.

На иницијативу председника ПЕН-а, Сола, одржаће се и сусрет писаца Балкана, посвећен јачању регионалне сарадње.

У току 77. Конгреса одржаће се књижевни фестивал под називом "Ослободи реч" и друге мултилингвалне књижевне вечери на више локација у граду, поред осталих и на балкону Народног позоришта, где ће писци уживо читати стихове и одломке из дела.

Књижевни фестивал ће 16. и 17. септембра бити одржан у Новом Саду и Нишу, а гостујући писци и делегати посетиће, такође, Ковачицу и Сремске Карловце.

На отвореним просторима у Београду, у току одржавања конгреса, сваке вечери биће организоване пројекције најуспелијих филмских екранизација литерарних дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи