Читај ми!

Сабор и слава аустралијске Митрополије

У Аустралији је протеклог викенда одржан први ванредни Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске, а 4. септембра 2011. године, по трећи пут је прослављена епархијска слава, односно Митрополијски дан, празник Светог Иринеја Лионског.

Прошле године је у Мелбурну усвојен нови Устав јединствене Митрополије аустралијско-новозеландске, потврђен од стране Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве, чиме су укинуте и Епархија аустралијско-новозеландска и Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке. Први ванредни Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске, који се бавио најважнијим текућим питањима у Митрополији, одржан је протеклог викенда у Сиднеју, а 4. септембра 2011. године, по трећи пут је прослављена епархијска слава, односно Митрополијски дан, празник Светог Иринеја Лионског.

Саборовање је почело 2. септембра. Сабору је присуствовала и делегација из Републике Српске, која је уручила епископу Иринеју захвалницу и даровала га књигом о Републици Српској.

Након званичног завршетка Сабора, служено је вечерње на којем је пресечен и славски колач Савеза кола српских сестара који је те вечери у Рути Хилу прославио своју историјску славу, пред реорганизацију Савеза. Посебна захвалност за велики труд и рад у Савезу, одата је Душанки Тимотић којој је на предлог сестара додељена и Архијерејска грамата.

Света архијерејска литургија је служена 4. септембра у прокатедралном Храму Светог Саве у Мона Вејлу.

У склопу Литургије освештано је и славско знамење, принесено у славу и част Светог Иринеја Лионског, небеског заштитника Митрополије аустралијско-новозеландске.

Прослава митрополијског дана, празник Светог Иринеја Лионског, одржана је исте вечери, 4. септембра, у сали "Л Монтаж" у Сиднеју, где је Његово Преосвештенство владика Иринеј угостио неколико стотина угледних званица, представника дипломатског кора и других православних јурисдикција. Свечаности су присуствовали и Неда Малетић, амбасадорка Србије у Аустралији и Бранко Радошевић, генерални конзул Републике Србије.

Лазарички црквени и дечији хор су отпевали химне Аустралије и Србије као и тропар Светом Иринеју Лионском, а Преосвећени Владика Иринеј је благословио свечани скуп.

Програм је упоредо вођен и на српском и енглеском језику, а вече је званично отворила Габријела Аптон, посланик и парламентарни секретар за питања високог образовања. Габријела Аптон је говорила о значају српског црквено-административног уједињења на Петом континенту о којем је позвана да говори јер је и сама удата за Србина тако да, не само што познаје српску заједницу већ је на известан начин и њен представник.

Дечији хор из Лазарице је извео композиције Ајде Като, Јечам жела Косовка девојка и Ораховцу башто рајска. Свечаност су својим наступима увеличали и Милијана Николић, оперска певачица, Александар Живковић, виолончелиста, Сабрие Сисетманс, гитаристкиња и Слободан Живковић, пијаниста и Урсула Јовић, џез певачица.

Скупу се обратио и Преосвећени владика Иринеј који се захвалио свима, рекавши да је задовољан што Срби на Петом континенту не посустају у очувању свог културног, народног и националног идентитета и изнад свега своје светосавске вере.

Том приликом Стевану Рендону Илићу додељен је орден Светог Саве II степена који му је на предлог Њ. П. Владике Иринеја доделио Свети архијерејски Синод Српске православне цркве за велику помоћ у изради нацрта Устава Митрополије аустралијско-новозеландске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи